Stiri de ultima ora

PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2019 Electrica - pierderi de 41 milioane lei

PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2019 Electrica - pierderi de 41 milioane lei
Economic
Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica a anunţat astăzi rezultatele financiare pentru primul trimestu al anului 2019, înregistrând o pierdere netă consolidată Veniturile operaţionale totale ale Grupului s-au ridicat la valoarea de 1,626 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere de 17% sau 237 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

În segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 22,2%, ca rezultat al majorării cu 6% atât a cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul, cât şi a preţurilor medii de vânzare, precum şi ca urmare a dezvoltării activităţii de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au înregistrat un avans de 34,2%, la 996 milioane lei, ca urmare a majorării preţurilor de tranzacţionare pe OPCOM.

"Această evoluţie a fost resimţită în segmentul de distribuţie, prin majorarea cu 26% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea. Astfel, efectul pozitiv generat de scăderea cantităţii necesare, comparativ cu T1 2018, a fost anulat de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul ex-ante aprobat de ANRE pentru operatorii de distribuţie din Grupul Electrica pentru acoperirea pierderilor în reţea. Aceste diferenţe pot fi însă recuperate, cel puţin parţial, prin tarifele de distribuţie, în perioadele următoare, în conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a", se menţionează în comunicat.

Şi în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 25%, ca efect cumulat al majorării preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus