Stiri de ultima ora

Președintele CCIR, Mihai Daraban: “Japonezii sunt peste tot în economia românească, 362 de societăți cu capital japonez sunt în România”

Președintele CCIR, Mihai Daraban: “Japonezii sunt peste tot în economia românească, 362 de societăți cu capital japonez sunt în România”
Economic
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) în parteneriat cu reprezentanța Comisiei Europene în România și Ambasada Japoniei în România au organizat conferința „Acordul de Parteneriat Economic Uniunea Europeană – Japonia și impactul acestuia asupra cooperării bilaterale România – Japonia”.

Ultima ora

La eveniment au participat preşedintele CCIR, Mihai Daraban, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Japoniei în România, Takahiko Watabe, Prof. Dr. Motoshige Itoh, Universitatea Gakushuin din Tokyo, ;eful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, precum şi alţi reprezentanţi ai mediului politic şi de afaceri din România.

Preşedintele CCIR Mihai Daraban a precizat că Japonia este un exemplu pentru România. “Economia lor este bazată pe produse cu valoare adăugată mare, ceea ce face diferenţă. Sper ca noi să profităm, ca economie, în mod clar ţările dezvoltate ale Uniunii Europene o să profite la maxim de acest pachet. Japonezii sunt peste tot în economia românească, 362 de socităţi cu capital japonez în România, au un capital social de 240 milioane euro. Mai sunt 315 milioane euro, investiţii directe în România, trebuie să vedem ce avem noi de oferit japonezilor. Vorbim de un schimb bilateral de 580 milioane euro, la sfârşitul anului 2017. Am înregistrat 345 milioane euro la sfârşit de iunie, ceea ce ne face optimişti  să credem că în acest an, schimburile comerciale depăşesc valoarea din 2017Ț, a explicat preşedintele CCIR.

Întrebat dacă mai crede că linia de metrou1 Mai-Otopeni se poate construi cu bani de la Banca Japoniei, Mihai Daraban a precizat că depinde de România acest lucru, “pentru că dacă ne gândim la proiecte care implică exproprieri s-ar putea să nu reuşim”. “Un exemplu de proiect unde nu a fost nevoie de exproprieri, dezvoltarea terminalului de containere din Portul Constanţa, finanţat în integralitate de banca Japoniei, acolo nu au fost nevoie de exproprieri. Unde proiectul  va implica statul în a crea front de lucru, se va întâmpla, probabil, ca şi cu Bechtel. Noi din această cauză nu avem, autostrăzi, noi nu avem teren proprietare pentru a construi autostrăzi. Pentru eligibilitate este nevoie de dovada că statul român deţine teren. Acest lucru este valabil şi la parteneriatul public privat. Privatul vine cu banii, statul român trebuie să vină cu terenul”, a explicat Mihai Daran.

Conferinţa a avut ca scop dezvoltarea gradului de întelegere a Acordului de Parteneriat Economic (EPA) şi de a implica părţile interesate într-o dezbatere complexă cu privire la efectele produse de acesta în România. EPA UE-Japonia crează oportunităţi atât în uniunea Europeană cât şi în Japonia. Negociart timp de cinci ani, EPA UE-Japonia a fost finalizat în decembrie 2017, la ultima rundă de la Bruxelles . Acordul vizeacă o piaţă de peste 600 milioane de consumatori şi circa 30% din PIB-ul global. Exportul anual de mărfuri al UE spre Japonia a atins 60,5 miliarde euro.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus