Stiri de ultima ora

Prăbuşirile Boeing îi trag şi pe asigurători în jos. Ce despăgubiri vor plăti aceştia

Prăbuşirile Boeing îi trag şi pe asigurători în jos. Ce despăgubiri vor plăti aceştia
Economic
Cei mai mari jucători europeni de pe piaţa asigurărilor şi reasigurărilor estimează că vor plăti despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de dolari în urma accidentelor în care au fost implicate avioane Boeing 737 Max.

Potrivit Bloomberg , Munich Re anticipează că va plăti 168 de milioane de euro, estimare pe care directorul financiar Christoph Jurecka o numeşte "foarte conservatoare". 

Swiss Re estimează că va plăti 135 de milioane de dolari, iar Hannover Re se aşteaptă la un cost de 56 de milioane de dolari. Allianz SE şi Zurich Insurance Group ar putea plăti, în total, 91 de milioane de dolari.   

Alţi asigurători, contactaţi de Bloomberg, American International Group, Chubb şi Berkshire Hathaway Specialty Insurance, au refuzat să comenteze.  

Potrivit unor surse, Boeing primeşte, printre altele, despăgubiri pentru fiecare zi în care avioanele sale sunt ţinute la sol, în contextul în care au trecut 65 de zile de la mmentul în care autorităţile chineze au blocat zborurile cu 737 Max pe teritoriul ţării. 

Autorităţile din alte state au umat exemplul Chinei în decurs de câteva zile. Poliţa este limitată la 500 de milioane dolari, suma fiind asigurată de mai mulţi jucători, inclusiv Allianz. 

O parte din suma de 500 de milioane de dolari va fi suportată de companii de reasigurare. Potrivit experţilor, despăgubirile plătite familiilor victimelor vor creşte dacă investigaţiile vor releva faptul că Boeing a ştiut de defectele 737 Max înaintea accidentelor.

 Asigurătorii vor fi nevoiţi să plătească mai mult dacă se va dovedi că Boeing este vinovată de accidente. Estimările asigurătorilor nu includ deocamată costurile de această natură, deoarece vina producătorului nu a fost încă stabilită. 

Swiss Re este unul dintre asigurătorii Boeing şi Ethiopian Airlines, operatorul avionului care s-a prăbuşit în 10 martie. 

"Boieng, Ethiopian Airlines şi asigurătorii lor vor trece printr-un proces detaliat de investigaţii. În paralel, ne vom sprijini asiguraţii în legătură cu gestionarea impactului acestui tragic eveniment", a declarat o purtătoare de cuvânt a Swiss Re.

În cazul în care există procese, vor exista şi întârzieri în efectuarea plăţilor, consideră specialiştii. Potrivit grupului Mactavish, care consiliază societăţile cu privire la acoperirea lor de asigurare, asigurătorii suportă în medie creanţele majore.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus