Stiri de ultima ora

Povestea unei afaceri care rezistă de 128 de ani în România

Povestea unei afaceri care rezistă de 128 de ani în România
Economic
Progresul şi devoltarea se pot obţine şi pe baza tradiţiei. România a ieşit din tranziţie cu multe fabrici devalizate. Însă în acest peisaj au existat câteva excepţii. Acum sunt firme cu tradiţie, dar aduse la standarde moderne. Farmec Cluj are o istorie de peste 100 de ani, dar şi la această venerabilă vârstă este cel mai mare producator de cosmetice din România. Reuşeşte să se bată cu multinaţionalele care au în spate zeci de miliarde de euro.

Ca multe alte firme moştenite din comunism, Farmec a trecut printr-o perioadă dificilă în anii 90. A fost însă salvată de oamenii care lucrau acolo, cei care au devenit antreprenori.

Liviu Turdean este cel mai longeviv director român. A fost director la Farmec din 1968 până în 2009, mai exact 41 de ani.

„Erau numai câteva luni de când am fost numit director în această întreprindere şi am primit aici, la secretariat, un telefon de la o femeie. Mi-a pus o întrebare directă la telefon: Tinere, am auzit că eşti noul director la această întreprindere şi că fabricaţi produse cosmetice bune. Din acest motiv am decis ca invenţia mea de cremă Gerovital H3 să v-o încredinţez vouă”, povestea Liviu Turdean în 2013.

Gerovital, imboldul spre succes

La capatul celălalt al firului era Ana Aslan, cea care în 1956 anunţa remedii împotriva bătrâneţii. Tratamentul pe bază de procaină a adus României comenzi externe uriaşe la acea vreme.

Pentru activitatea laborioasă dusă în domeniul gerontologiei, profesor Ana Aslan a fost distinsă cu meritul ştiinţific clasa I-a şi cu diploma de onoare a Uniunii Mondiale de Medicină. Fiolele de procaină au primit numele de Gerovital H3, iar pentru a creşte veniturile statului, Institutul de Geriatrie decide să diversifice gama şi să producă din 1968 la Cluj tratamentul şi sub formă de cremă.

„Cremele nu sunt ale ei. Ei nu îi plăcea folosirea Gerovitalului în cosmetică. Alea le-am dat eu drumul, deşi poartă iscălitura doamnei Aslan, pentru că era în interesul Institutului. Patentele au fost ale statului”, povestește acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, fost șef de secție la Institutul Național de Gerontologie.

Aşa a început în urmă cu 50 de ani ascensiunea companiei de cosmetice Farmec din Cluj. Gerovital H3 pe bază de novocaină. Experienţa clinică dobândită prin aplicarea acestui tratament timp de 15 ani a lărgit mult sfera de aplicativitate. 

Produsul Gerovital făcut de Farmec a fost un produs făcut în special pentru export înainte de 89, românii mai puţin aveau acces la el.

Sergiu Voicu, reporter Digi24: Unde se duceau produsele, cine ne căuta produsele?

Mircea Turdean, antreprenor: Deşi în acei ani era foarte greu să ieşi si să vinzi în Occident, acest produs a reuşit să performeze şi să vândă în afară. Nu neapărat pentru blocul sovietic. Vindeam foarte bine, de 40 de ani, în Japonia. Vindeam foarte bine în Emiratele Arabe. Vindeam în Spania, care nu erau ţări comuniste.

„Întotdeauna se testau şi erau trimise către Ana Aslan mostre pentru a certifica Ana Aslan că ceea ce pleacă este corect şi este formula dânsei şi arată aşa cum a gândit-o dânsa”, povestește Speranța Prada, farmacist-șef la Institutul Naționale de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”.

Întreaga poveste Farmec începe însă cu mult mai devreme de boom-ul dat de produsele Gerovital.

Farmec, povestea succesului

Mama companiei a luat naştere în 1889 la Budapesta - laboratoarele Molnar Moser. Acestea au decis ca în 1943 să pornească activitatea şi în Cluj-Napoca.

În anii 60 însă, Partidul Comunist decide să transforme locul în una dintre cele mai mari şi mai puternice fabrici de cosmetice din lume.

De 128 de ani, Farmec este cea mai mare companie producătoare de cosmetice din România. Brandurile sale sunt nr. 1 pe multe segmente, în ciuda marketingului și a promovării agresive din partea multinaționalelor. Iar dacă ne referim la categoria de produse Gerovital, mai ales la cele pentru îngrijire a tenului, pe această categorie vorbim de numărul 1, cu o cotă de piață de 23%. Produsele Gerovital pentru îngrijirea părului sunt tot pe locul 1, cu o cotă de piață de 26%.

Sergiu Voicu, reporter Digi24: În anii 80 când aţi avut primul contact cu Farmecul, cum arăta fabrica atunci ?

Monica Vușcan, director de producție la „Farmec”: Pe partea de cosmetice se lucra total manual, se umpleau borcanele manual, se etichetau, se punea capacul. Toate fazele erau manuale. În schimb, produsele de tip aerosol erau complet automatizate, adică spray-urile. Atunci producţia numărul unu a fabricii o reprezentau produsele de tip aerosoli.

Sergiu Voicu, reporter Digi24: Ambalajul acestui spray îl știu de când eram mic.

Mircea Turdean, antreprenor: Este singurul produs neschimbat de tip spray, similar cu Favorit, e acelaşi parfum. 

Sergiu Voicu, reporter Digi24: Păcat că nu puteţi să simţiţi şi mirosul. Este mirosul copilăriei mele şi al tinereţii multora.

Mircea Turdean: E singurul deodorant care a rămas de atunci, de 30 de ani, în forma respectivă, în ambalaj şi mai ales cu parfumul respectiv. Aici e istorie, e brand românesc.

Sergiu Voicu, reporter Digi24: Înainte de 89 şi chiar imediat după 90, spray-urile erau cele mai căutate produse ale companiei Farmec. Cererea era atât de mare, încât oamenii nu găseau să cumpere din magazine.

Monica Vușcan, director de producție la Farmec: Într-adevăr, era un produs pe care îl făceai cadou oriunde. Intrai cu el în ministere pe acea vreme. Se vindea pe sub mână. Se încercau intervenţii din alte oraşe pentru a se face rost de acest tip de produse.

Sergiu Voicu, reporter Digi24: În memoria colectivă, Farmec se identifică şi cu spray-ul Farmec 16.

Mircea Turdean, antreprenor: La vremea când s-a scos Farmec 16 eu aveam 16 ani, de aici şi numele Gamei.

Cel mai longeviv director român. Un business de familie

Liviu Turdean, tatăl lui Mircea, a fost directorul companiei timp de 41 de ani, si a fost cel mai longeviv director din România. El a fost şi cel care a ţinut Farmecul pe linia de plutire imediat după Revoluţie, când societatea a trecut prin cei mai grei ani din existenţa ei.

„După 89, clientul final, când România a avut deschidere către lume, de multe ori a fost tentat să încerce produse făcute în alte ţări, produse europene de notorietate, produse de pe alte continente. Atunci a fost perioada noastră de declin. Am trecut printr-o perioadă destul de dificilă. La un moment dat, după Revoluţie şi grevele muncitoreşti, a făcut să fie înlăturată conducerea de la acea vreme. După doi ani sindicatul, muncitorimea, l-au rugat pe Liviu Turdean să se întoarcă în companie”, povestește Pop Codrean, director de vânzări la Farmec.

În 1995 începe privatizarea fabricii de la Cluj. S-a vândut atunci 70% din pachetul de acţiuni către Asociaţia Salariaţilor, pentru mai mult de 5,5 milioane de dolari.

Sergiu Voicu, reporter Digi24: Câţi acţionari sunt?

Mircea Turdean, antreprenor: Suntem vreo 400 şi ceva de acţionari. Și pornesc de la procente mici de 0,5%, - 2, 5%, dar toţi au un cuvânt de spus.

Familia Turdean a luat în timp peste 30% din acţiuni, iar din 2009 Mircea Turdean a preluat conducerea afacerii de la tatăl său.

Sergiu Voicu, reporter Digi24: Întotdeuna când vorbim de companiile de succes, ne gândim şi la oamenii care sunt în spate şi cum au ajuns acolo şi cum au reuşit să performeze şi să menţină o companie în top. Care este povestea dvs, când aţi ajuns aici şi ce s-a întâmplat după?

Mircea Turdean:  Cu cartea de muncă sunt de 23 de ani, dar am început să lucrez în Farmec de când eram mic. Veneam în firmă şi vedeam ce e aici şi mă duceam acasă şi începeam să lucrez în baie să fac nişte combinaţii şi tare îmi placea. Şi ăsta este secretul. Să faci ceea ce îţi place. Aici, tot respectul faţă de tatăl meu, nu am intrat de pe poziţie de top, cum se spunea pe vremea noastră, copii de bani gata. Am intrat pe post de laborant.

Sergiu Voicu, reporter Digi24: Care a fost prima realizare lucrând în fabrică, poate ca cercetător? Aveţi un produs al dvs?

Mircea Turdean:  Primele produse bărbăteşti, pentru că eu am fost primul băiat la cercetare, le-am făcut eu. Minigama Athos avea deodorante şi o loţiune şi am dezvoltat acolo o loţiune după ras, spumă de ras cu formule mai pretenţioase. Am avut şi cu ce să experimentez, că experimentam pe mine. După care, primele antiperspirante. La momentul în care am scos noi, nu erau intrate în România de dincolo, erau dincolo, dar nu aici. Şi le-am cercetat eu.

Sergiu Voicu, reporter Digi24:  Cât de tehnologizată este fabrica? Cât s-a investit în tehnologie?

Monica Vușcan, director de producție:  Pe partea de producţie de cosmetice, în ultimii 10 ani am investit cam peste 4 milioane de euro în retehnologizare. Pe partea de cosmetice, anul viitor sunt în programul investiţional două linii noi de ambalare.

27 de milioane de produse ies pe porțile fabricii în fiecare an. Cele mai multe sunt sub brandul Gerovital. Se fabrică cosmetice în cantități uriașe, 5600 de tone de cosmetice anual. Asta înseamnă 16 tone în fiecare zi.

În 2008 Farmec a preluat toate drepturile pentru marca Gerovital, ce era împărţită în producţie atât pentru fabrica bucureşteană Miraj, cât şi pentru Farmec. Cele două companii vindeau creme sub acelaşi brand - cel al Anei Aslan, dar făcute cu reţete diferite.

Mircea Turdean, antreprenor: A fost o lovitură bună pentru noi la nivel de export, pentru că noi suntem de 50 de ori pe export şi era şi Mirajul acolo, iar la nivel de vest de Europa, America, unde se mai ducea Gerovital, era o confuzie. Care Gerovital este de la Farmec şi care de la Miraj? Şi de multe ori această luptă nu aducea beneficii acestor companii. Ne luptam noi între noi, Gerovitalul ăsta cu ăsta.

Sergiu Voicu, reporter Digi24: Ce avem aici?

Monica Vușcan, director de producție: Avem linia automată pentru ambalarea cremelor. Avem o cremă Gerovital H3 Evolution antirid, o cremă foarte eficientă. Această cremă se fabrică astăzi cam 16 mii de bucăţi pe zi.

Ajunsă în exclusivitate sub umbrela Farmec, după preluarea de la fabrica Miraj, formula cremei Gerovital H3, a fost îmbunătăţită.

Pop Codrean, director de vânzări Farmec: Cremele Gerovital şi brandul Gerovital din total portofoliu, avem peste 42%. De anul viitor vrem să venim şi cu partea de make-up, va fi un brand Gerovital Beauty.

Sergiu Voicu, reporter Digi24: Gerovital este doar numele sau are şi parte din reţeta dr. Ana Aslan ?

Mircea Turdean: Din reţeta dr. Ana Aslan mai este ceva pe aici, în H3-ul clasic. Pentru că aici e şi destinaţia produselor antiageing. Restul gamelor având alte efecte, alte destinaţii, nefiind antiageing, normal că sunt formule diferite. Nu mai au nimic! Nu mai au nimic din reţeta iniţială.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus