Stiri de ultima ora

Ponta: Plata TVA se va face la încasarea facturilor. Firmele care angajează şomeri sub 25 de ani sau peste 55 de ani nu mai plătesc contribuţii CAS

Premierul Victor Ponta şi Florin Georgescu, ministrul Finanţelor, au declarat că plata TVA se va realiza la încasarea facturilor imediat după încheierea misiunii FMI în România, de la începutul lunii august. Totodată, Guvernul a decis eliminarea liminatea contribuţiilor la plata CAS pentru firme care angajează șomeri sub 25 de ani sau peste 55 de ani.

UPDATE 10.25  Ponta: Scutirea CAS se va aplica doar pentru cei care sunt acum în şomaj şi se adresează celor sub 25 de ani.

Georgescu: Scutirea se referă la angajator, angajatul continuă să plătească, aceasta este o măsură pentru sprijinirea angajatorilor să creeze locuri de muncă.

UPDATE 10.23 Ponta: Plata TVA la încasarea facturii era o măsură cerută încă de vremea Guvernului Boc. În acest moment, avem asigurată toată finanţarea deficitului şi a datoriei publice, astfel încât nu mai trebuie să credităm statul din banii agenţilor economici, aşa că putem să-i lăsam să trăiască.

UPDATE 10.23 Georgescu: După misiunea FMI vom legifera aceste măsuri, prin ordonanţe ale Guvernului acolo unde este cazul.

UPDATE 10.22 Georgescu: Nu va exista un impact negativ la buget în urma aplicării acestor măsuri.

UPDATE 10.20 Am informat FMI asupra intenţiilor, dar deciziile nu se pot lua decât după ce avem negocierile oficiale şi după ce se demonstrează că există stabilitate şi că ne vom îndeplini obiectivele.

UPDATE 10.19 Toate măsurile au ca scop să asigure creştere economică, creare de locuri de muncă şi echitatea socială pe care, din păcate, în ultimii ani am pierdut-o.

UPDATE 10.18 Guvernul a decis eliminatea contribuţiilor la plata CAS pentru firme care angajează şomeri sub 25 sau peste 55 de ani.

UPDATE 10.17 Plafonul pentru scutirea de la plata TVA va fi ridicat la 65.000 de euro.

UPDATE 10.16 Plata TVA pentru facturile de până la 500.000 de euro se va face la încasarea acestora se va aplica. Este o măsură pe care mediul privat o cere de foarte mult timp. Este o gură de oxigen pentru acest sector. Va duce la reducerea evaziunii.

UPDATE 10.15 Am dus la eliminarea serviciilor juridice sau de reprezentanţă şi am scăzut cu 30% cheltuielile alocate pentru astfel de servicii. Pentru combaterea evaziunii, am luat măsuri pentru scăderea contrabandei cu motorină.

UPDATE 10.15 Am luat măsuri pentru valorificarea creditelor neperformante din portofoliile băncilor.

UPDATE 10.14 Am luat măsuri pentru a creşte puterea de cumpărare prin restituirea salariilor.

UPDATE 10.13 Am asigurat stabilitatea macroeconomică şi transparenţa în instituţiile statului.

UPDATE 10.12 Aş vrea să cer încă o dată ca Traian Băsescu şi mass-media pe care o deţine să nu se mai folosească de situaţia economică pentru a crea o imagine nefavorabilă ţării noastre. Au apărut aseară informaţii conform cărora Guvernul negociază creşterea taxelor sau impozitul diferenţiat. Este fals. Vom păstra cota unică de 16%.

UPDATE 10.11 Delegaţia FMI se va afla în România în săptămâna imediat după referendum.

UPDATE 10.09 În ultimele 60 de zile am încercat să asigurăm şi să implementăm toate obligaţiile pe care România şi le-a asumat în faţa FMI, UE şi Banca Mondială. Am încercat să îndreptăm greşelile făcute de Băsescu şi să luăm măsuri pentru creştere economică.

UPDATE 10.08 Traian Băsescu a uzurpat în mod direct atribuţiile Guvernului şi a luat singur decizii ce priveau economia.

UPDATE 10.08 Ponta: Vreau să anunţ măsurile tocmai pentru a arăta o diferenţă clară între modul de comunicare al acestui cabinet şi ale celor dinainte sa.

UPDATE 10.07 Ponta: Măsurile luate în ultima perioadă au accentuat inechitatea şi au dus la creşterea evaziunii. În ultimii ani au trăit bine doar Traian Băsescu şi apropiaţii săi, restul românilor s-au descurcat tot mai greu.

UPDATE 10.06 Ponta: Politica economică a ultimilor ani a dus din păîcate la sărăcie, injustiţie şi incapacitate economică.

UPDATE 10.04 Conferinţa a început. Participă şi Liviu Voinea, secretar de stat în cadrul MFP.

UPDATE 10.02 Conferinţa de presă încă nu a început, dar surse guvernamentale susţin că măsura a fost aprobat de Executiv.

Rămâi pe npt.ro pentru a urmări în timp real declaraţiile celor doi. Săptămâna trecută, premierul a anunţat că Guvernul ia în calcul ca plata TVA pentru facturi de până la 500.000 de euro să se facă la încasarea facturilor. Măsura va debloca plăţile dintre agenţii economici, însă va însemna venituri mai mici colectate la bugetul de stat, spun specialiştii. Potrivit declaraţiilor lui Ponta, măsura ar putea fi aplicată „după 1 august“, însă surse din cadrul Ministerului Finanţelor susţin că nici nu se ia în calcul un astfel de scenariu şi că ea va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2013. Guvernanţii trebuie însă să obţină şi acordul Fondului Monetar Internaţional înainte de a aplica o astfel de măsură, având în vedere că România are un acord preventiv cu instituţia. Aceasta deoarece scăderea veniturilor, necorelată cu o altă măsură, va influenţa deficitul bugetar, unul dintre cei mai importanţi indicatori pe care se bazează FMI pentru a evalua evoluţia economică. ”Fondul nu a fost încă anunţat, vom discuta cu ei atunci când vin în ţară. Dacă reuşim să le demonstrăm, prin calcule, că măsura nu va avea impact asupra bugetului, atunci nu au de ce să nu ne dea avizul”, au declarat pentru adevarul.ro surse din Ministerul Finanţelor Publice. Ponta a recunoscut însă că decizia ar putea crea o problemă în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat, pentru o ”mică perioadă”. Oficialii MFP pleacă însă de la premisa că măsura nu va avea niciun impact asupra bugetului. ”Între operatorii economici se creează o mai bună legătură. Veniturile la buget nu vor creşte, dar nici nu vor scădea. Pur şi simplu se va echilibra realizarea plăţilor”, a declarat aceeaşi sursă din cadrul MFP.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus