Stiri de ultima ora

Pompeo îl pune în gardă cu privire la China şi 5G pe omologul său Di Maio

Pompeo îl pune în gardă cu privire la China şi 5G pe omologul său Di Maio
Economic
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a avertizat Roma, miercuri, cu privire la riscul ca China să profite de tehnologia mobilă 5G "pentru a-şi consolida puterea", un avertisment căruia omologul său italian Luigi Di Maio i-a răspuns că Italia este în siguranţă, relatează AFP.

Secretarul de Stat american a declarat că a discutat despre acest lucru încă de marţi, când a sosit într-o vizită în Italia, cu preşedintele italian Sergio Mattarella şi cu premierul Giuseppe Conte, iar miercuri cu Di Maio.

"Dacă China este dispusă la o competiţie pe o bază sănătoasă, atunci totul merge bine. Dar când apare Partidul Comunist pentru a face o investiţie care serveşte la consolidarea puterii sale politice sau ameninţă securitatea unei naţiuni, ea trebuie protejată", a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă comună cu Di Maio.

Evocând o "abordare de predator a Chinei în investiţiile sale", el a dat asigurări că este vorba despre "temeri împărtăşite" de către Statele Unite şi Italia, de care este "sigur că va fi atentă, pentru că ea doreşte să protejeze datele întreprinderilor şi populaţiei sale".

Gigantul chinez în domeniul telefoniei Huawei, pe care Washingtonul îl acuză de spionaj în contul Beijingului, s-a declarat pregătit, în iulie, să investească 3,1 miliarde de dolari (2,75 miliarde de euro) până în 2021 în Italia şi să creeze astfel 3.000 de locuri de muncă.

Luigi Di Maio a asigurat, la rândul său, că Italia este "una dintre ţările cele mai avansate în domeniul securităţii 5G".

Italia a implementat de curând "golden power", o putere specială care permite Guvernului să verifice că nu există vreun pericol la adresa securităţii sale naţionale. De asemenea, o lege care a intrat în vigoare de curând încadrează securitatea cibernetică prin implemntarea unui comitet "care va verifica securitatea tuturor sistemelor".

Tânărul ministru, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, populistă şi antisistem), a îndemnat "să se facă distincţia între acorduri comerciale" încheiate de Italia cu Beijingul şi "îngrijorările cu privire la infrastructuri strategice". Cooperarea cu Statele Unite cu privire la acestui punct va fi "consolidată", a subliniat el.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus