Stiri de ultima ora

Platile cu telefonul in Romania: ce obstacole stau in calea adoptiei in masa

Platile cu telefonul in Romania: ce obstacole stau in calea adoptiei in masa
Economic
Platile mobile incep sa devina din ce in ce mai cunoscute si in randul romanilor, datorita atat lansarilor intreprinse de jucatorii autohtoni cat si rasunetului pe care il au performantele inregistrate de anumite solutii pe pietele internationale, solutii care si-au manifestat dorinta de a veni si pe meleagurile noastre. Totusi, lupta cu numerarul continua, iar acesta nu se dovedeste a fi un “inamic” care sa renunte usor, tinand cont de secolele de monopol pe care le-a avut in randul metodelor de plata. Despre obstacolele privind implementarea platilor mobile si despre potentialul din tara noastra am discutat cu Sara Rasmussen, global head of sales la Auka, prima companie de tehnologie financiara care a lansat un portofel electronic in Norvegia si care ofera bancilor servicii mobile proprii la nivel global.

Platile online, cele cu cardul la POS, cat si cele prin intermediul smartphone-urilor sau a dispozitivelor de tip wearables castiga de la an la an din felia celor realizate cu numerarul, insa cea din urma metoda isi pastreaza momentan suprematia in tara noastra. Adoptia noilor metode de plata, in viziunea Sarei Rasmussen, este ingreunata si de lipsa educatiei in randul societatii.

“Am studiat foarte mult tarile din Europa de Est pentru a intelege barierele care stau in calea adoptarii platilor mobile, atat pentru consumatori cat si pentru business-uri. Principalul obstacol de care ne-am lovit de-a lungul timpului a fost lipsa educatiei privind beneficiile platilor digitale. Acest lucru este de inteles, deoarece, ca societate, folosim instrumente de plata fizice, fie ca a fost vorba de numerar sau orice altceva, de zeci de mii de ani. Ne propunem sa schimbam mentalitatea acestor comunitati oferindu-le metode moderne de plata pe care multe zone la nivel global le-au adoptat deoarece au realizat beneficiile acestora. Daca te uiti la nordici, la China, India si la multe alte piete, platile mobile sunt utilizate de peste 70% din populatie, fiind mult mai populare decat numerarul” explica Sara Rasmussen.

Sara Rasmussen este unul dintre speakerii evenimentului Future Banking. Vino alaturi de noi pe 14 si 15 mai pentru a afla ultimele trenduri ce tin de platile mobile. Inscrie-te gratuit AICI.

Numerarul alimenteaza de asemenea “economia subterana” care, conform Fondului Monetar International, a ajuns in 2017 la 26% din PIB. Reprezentantul Auka considera ca aceasta poate fi combatuta prin adoptarea platilor digitale, reducand considerabil activitatile ilegale datorita transparentei de care dispun. Din punct de vedere al infrastructurii tehnologice am fi pregatiti, mai e nevoie doar de o coordonare intre autoritati si jucatorii din sistemul financiar.

“Tehnologia pentru platile mobile exista, nu avem obstacole in acest sens. Piata din Romania poate face trecerea in totalitate catre platile mobile fara a se lovi de intarzieri generate de lipsa tehnologiei”, adauga Rasmussen.

PSD2, directiva care ar trebui sa ii faca pe toti jucatorii din piata sa isi uneasca fortele

Directiva revizuita privind serviciile de plata (PSD2) reprezinta o reglementare impusa de catre Uniunea Europeana, ce isi propune sa impulsioneze competitia pe piata servicilor financiare, impingand institutiile financiare traditionale sa pompeze bugete serioase in digitalizare.

PSD2 va permite oricarui furnizor extern de servicii financiare sa se conecteze la sistemele bancii, atata timp cat indeplineste criteriile impuse de lege, astfel ca platile online si piata serviciilor de informatii cu privire la conturi se va deschide pentru noii actori ai acestei piete, punand capat monopolului pe care sectorul bancar l-a avut asupra conturilor consumatorilor si asupra tranzactiilor privind platile.

Mai exact, bancile vor fi obligate sa isi deschida platformele prin intermediul asa-numitelor API (interfete catre aplicatiile interne) pentru a permite tertilor accesul la date pana acum privilegiate si a le permite plati in numele consumatorilor.

“Avand in vedere faptul ca directiva europeana de plati PSD2, care le impune bancilor deschiderea conturilor catre jucatorii terti, devine obligatorie in septembrie, este momentul perfect pentru banci, guvern si ceilalti jucatori din piata sa se uneasca si sa creeze un canal digital unic de plata”, considera Sara Rasmussen

Mai multe banci din piata au inceput sa isi lanseze platforme de Open Banking, insa crearea unui API-comun la nivelul intregului sistem financiar, lucru care ar facilita dezvoltarea ecosistemului si intrarea noilor jucatori pe piata, pare a fi departe de a se materializa.

Reprezentanta Auka este de parere ca guvernul ar trebui sa aiba o implicare serioasa in crearea unui ecosistem propice pentru adoptia tehnologiilor de plata care reprezinta un factor cheie in dezvoltarea economie digitale. Insa, in realitate, Romania este ultima tara care a inceput transpunerea directivei PSD2.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus