Stiri de ultima ora

Pactul Pentru Muncă poate scoate România din criza de forţă de muncă specializată

Pactul Pentru Muncă poate scoate România din criza de forţă de muncă specializată
Economic
Seria conferinţelor organizate de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) continuă săptămâna aceasta la Iaşi iar tema principală a dezbaterii este identificarea celor mai bune soluţii privind rezolvarea uneia dintre problemele grave ale economiei ţării, criza de forţă de muncă, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Cu o rată a şomajului în jur de 5%, şi cu un salariu mediu de circa 1.500 de lei net pe lună care se apropie de media naţională, piaţa muncii din Iaşi arată mai bine în statistici prin comparaţie cu celelalte judeţe din regiune. In judeţul Vaslui, de exemplu, una din 10 persoane nu are loc de muncă, iar la Galaţi şi Bacău, media şomajului depăşeşte 6 %.

În această statistică sunt luate în considerare doar persoanele care beneficiază de ajutor de şomaj sau cele care se înregistrează ca find în căutarea unui loc de muncă. Datele rezultate dintr-o analiză realizată de Asociaţia de Analiză Decizională şi Strategică relevă faptul că oferta potenţială a forţei de muncă este în declin din cauza scăderii naturale, a îmbătrânirii populaţiei şi a migraţiei externe. Potrivit studiului, tinerii din ţara noastră, în special cei sub 24 de ani, reprezintă un grup defavorizat pe piaţa muncii.

Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a declarat: "Avem ceva de spus, avem capacitatea şi forţa de a găsi soluţii împreună şi de a construi o cale de dialog cu guvernul. Mi-aş dori ca vocea noastră să se audă şi reverberaţiile acestor conferinţe pe care le organizăm să aibă rezultate. Vreau să demonstrăm că putem să strângem o serie de soluţii pe care să le înaintăm guvernului, soluţii care ar rezolva problemele cu care se confruntă mediul antreprenorial".

Preşedintele FPPG, Franck Neel, consideră că deficitul forţei de muncă este o problemă la care trebuie căutate soluţii rapide. "Se vede foarte clar că situaţia se înrăutăţeşte, nu se vede o scădere a emigrării, populaţia îmbătrâneşte şi de aceea este necesar să acţionăm. De asemenea, este necesară crearea unor sisteme de învăţământ şi formare profesională, în funcţie de nevoile pieţei muncii pe domenii de activitate" spune Franck Neel, reprezentatul Federaţiei Patronale din Petrol şi Gaze".
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus