Stiri de ultima ora

OPEC a convenit prelungirea acordului de reducere a producţiei de petrol până la sfârşitul anului 2018

OPEC a convenit prelungirea acordului de reducere a producţiei de petrol până la sfârşitul anului 2018
Economic
OPEC a convenit joi, la o reuniune organizată la Viena, să prelungească acordul de reducere a producţiei de petrol, care urma să se încheie în martie, până la sfârşitul anului 2018, transmite Reuters.

Acordul prevede reducerea producţiei de petrol cu circa 1,8 milioane de barili pe zi, pentru stimularea creşterii preţurilor.

Rusia, care participă la acest acord chiar dacă nu este membră a OPEC, a insistat pentru transmiterea unui mesaj clar privind modul în care vor fi inversate reducerile, astfel încât piaţa să nu intre prea rapid în deficit, preţurile să nu crească brusc, iar producătorii americani să nu mărească în continuare producţia la exploatările de şist.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a declarat că statele OPEC au decis prelungirea acordului cu nouă luni, până la sfârşitul anului 2018, în conformitate cu aşteptările analiştilor.

OPEC a mai decis să plafoneze producţia Nigeriei şi a Libiei la nivelul din 2017. Ambele ţări fuseseră exceptate anterior de la măsurile de reducere a livrărilor, din cauza tulburărilor interne şi a producţiei care era sub nivelul normal.

Reuniunea OPEC de la Viena a fost urmată de discuţii cu statele din afara organizaţiei, în frunte cu Rusia, care nu s-au încheiat încă.

Cu preţurile petrolului aflate peste 60 de dolari pe baril, Rusia a exprimat îngrijorarea că extinderea acordului pe tot parcursul anului viitor ar putea provoca o creştere a producţiei de ţiţei din SUA, care nu participă la acord.

Rusia are nevoie pentru echilibrarea bugetului de preţuri mai mici ale petrolului decât Arabia Saudită, care pregăteşte listarea la bursă a grupului Aramco.

Acordul de reducere a producţiei este în vigoare din ianuarie 2017 şi a contribuit la înjumătăţirea excesului de ţiţei de pe piaţa mondială. Cu toate acestea, stocurile mondiale de petrol sunt cu 140 de milioane de barili peste media ultimilor cinci ani, potrivit OPEC.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus