Stiri de ultima ora

O „secure a războiului” numită Airbus. SUA prezintă listă de bunuri UE care vor fi tarifate suplimentar

O „secure a războiului” numită Airbus. SUA prezintă listă de bunuri UE care vor fi tarifate suplimentar
Economic
Reprezentantul comercial al SUA (U.S. Trade Representative - USTR) a propus o listă a produselor din UE, de la aeronave comerciale la produse lactate şi vinuri, cărora le vor fi aplicate taxe vamale suplimentare, din cauza subvenţiilor acordate de UE către compania aeriană, informează Reuters.

152 afişări

O „secure a războiului” numită Airbus. SUA prezintă listă de bunuri UE care vor fi tarifate suplimentar

USTR a declarat că acţiunea este răspunsul la pagubele de peste 11 miliarde de dolari cauzate de subvenţiile pe care UE le acordă companiei Airbus, considerate de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) ca fiind cauzatoare de „efecte adverse” asupra Statelor Unite. Uniunea Europeană şi Statele Unite se află în conflict de mai bine de un deceniu din cauza acuzaţiilor reciproce de ajutor ilegal acordat companiile aeriene Boeing şi Airbus. Ambele părţi au fost găsite vinovate de plata a miliarde de dolari, sub forma subvenţiilor, cu scopul dobândirii de avantaje pe piaţa aeronavelor.

Acţiunile USTR marchează o escaladare a tensiunilor, pe măsură ce Statele Unite încearcă să aplice tarife ridicate asupra unei serii de produse din UE. UE a lăsat cea mai mare parte a subvenţiilor sale neschimbată şi a lansat un ajutor suplimentar, au spus reprezentanţii USTR.

„Scopul nostru final este acela de a ajunge la un acord cu UE pentru a pune capăt tuturor subvenţiilor pentru avioane civile. Atunci când UE încheie aceste subvenţii dăunătoare, taxele suplimentare din partea SUA impuse ca răspuns pot fi ridicate”, a declarat reprezentantul comerţului american, Robert Lighthizer. OMC a declarat, anul trecut, că va evalua o solicitare din partea SUA de a aplica sancţiuni în valoare de miliarde de dolari asupra produselor europene, ca răspuns la o hotărâre conform căreia UE a acordat subvenţii ilegale companiei aviatice. USTR a anunţat că va publica lista finală a produselor, după ce OMC va evalua plângerile. Potrivit declaraţiilor, rezultatul ar putea fi public în vara acestui an.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus