Stiri de ultima ora

NSA a interceptat convorbiri între Angela Merkel şi Ban Ki-moo

NSA a interceptat convorbiri între Angela Merkel şi Ban Ki-moo
Economic
Agenţia americană pentru Securitate Naţională a interceptat convorbiri telefonice între cancelarul german Angela Merkel şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon, dar şi între lideri israelieni, italieni şi francezi, potrivit unor documente dezvăluite marţi de WikiLeaks, relatează Deutesche Welle.

Documentele relevă interceptări ale unor comunicaţii între lideri UE, premierul israelian Benjamin Netanyahu, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Japonia vizând o serie de probleme - de la modificările climatice şi servicii bancare şi până la probleme comerciale sensibile.

Aceasta nu este prima dată când asemenea dezvăluiri relevă amploarea spionării de către americani a unor lideri ai lumii, inclusiv de la ONU, şi a colectării în masă de informaţii. Documente publicate anterior au provocat o serie de scandaluri între Washington şi aliaţii săi.

Documentele publicate marţi dezvăluie că americanii au interceptat negocieri pe tema modificărilor climatice la ONU, cu scopul de a-şi proteja interesele petroliere, potrivit lui Julian Assange, fondatorului site-ului WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de informaţii secrete.

"Guvernul american a semnat acorduri cu ONU prin care se angaja să nu se comporte în acest fel împotriva ONU, cu atât mai puţin faţă de secretarul general", a declarat Assange.

"Va fi interesant să vedem cum va reacţiona ONU, deoarece dacă secretarul general poate fi vizat fără să existe consecinţe, atunci oricine, de la liderii lumii şi până la trecătorii de pe stradă, riscă" să fie spionaţi, a subliniat el.

- Netanyahu i-a ceur lui Berlusconi să-l ajute în relaţia cu SUA

Potrivit acestor noi documente, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a solicitat fostului premier italian Silvio Berlusconi, în 2010, să-l ajute să se reconcilieze cu Washingtonul.

Din documente reiese că Netanyahu era îngrijorat de lipsa unui contact direct cu Obama, care reacţiona astfe faţă de construirea unor colonii israeliene ilegale în teritoriile palestiniene.

Liderul israelian se temea că palestinienii ar fi putut să folosească problema coloniilor pentru a bloca procesul de pace sau pentru a "formula revendicări nerealiste".

O altă interceptare detaliază o conversaţie între Berlusconi şi Nicolas Sarkozy, în care liderul francez l-a avertizat pe omologul său italian, la vremea aceea, că sistemul bancar italian era pe cale să "sară ca un dop".

NSA a spionat, de asemenea, discuţii între miniştri din cadrul UE şi japonezi despre probleme sensibile în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), dar şi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), potrivit documentelor dezvăluite de WikiLeaks.
www.zf.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus