Stiri de ultima ora

ÎN 2019: Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a crescut cu 4% faţă de anul anterior - 26.02.2020

ÎN 2019: Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a crescut cu 4% faţă de anul anterior - 26.02.2020
Economic
Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România şi-a reluat creşterea, în 2019, comparativ cu anul anterior, înregistrând un avans de 4% şi o valoare de 5,2 miliarde de euro, după ce în 2018, valoarea tranzacţiilor a consemnat un recul faţă de anul anterior, de 9,6%, până la 5 miliarde euro, arată un studiu realizat de echipa integrată de tranzacţii a PwC România şi D&B David şi Baias.

Anul trecut au fost încheiate în total 215 tranzacţii, cu 26% mai multe decât în 2018 şi cu o valoare medie de 24 milioane euro. Din total, 14 operaţiuni au avut fiecare o valoare de peste 100 milioane euro, iar 16 au avut valori cuprinse între 40 şi 100 milioane euro.

Dinu Bumbăcea, partener şi lider consultanţă în afaceri PwC România, a declarat: "Piaţa de M&A rămâne în continuare interesantă şi la un nivel ridicat atât valoric, cât şi din perspectiva numărului de tranzacţii. Deşi mai are de recuperat pentru a ajunge la recordul înregistrat în anul 2007, de 5,8 miliarde euro, suntem optimişti în privinţa perspectivelor de dezvoltare pentru că multe sectoare evoluează în direcţia consolidării, precum sectorul serviciilor medicale, cel financiar şi IT&C".

Potrivit raportului, cele mai dinamice sectoare în 2019 au fost IT&C, imobiliare şi farmaceutic/servicii medicale. Pentru 2020, este de aşteptat ca energia să fie unul dintre sectoarele dinamice, fiind preconizate două tranzacţii mari: vânzarea activelor grupul ceh CEZ şi ale companiei italiene Enel. De asemenea, sectorul farmaceutic şi al serviciilor medicale îşi vor continua consolidarea, marii jucătorii fiind în continuă căutare de achiziţii de jucători mai mici şi specializaţi.

"Pentru 2020 estimăm că sectorul tehnologiei va deveni din ce în ce mai atractiv, achiziţiile în acest sector generând o îmbunătăţire semnificativă a produselor şi serviciilor, cât şi o creştere a eficienţei operaţionale. Astfel, companiile de tehnologie devin o ţintă predilectă de achiziţie pentru jucători din toate sectoarele de activitate. Companiile româneşti se află la momentul deciziilor strategice privind transformarea modelelor de business tradiţionale prin adoptarea tehnologiilor inovatoare", a mai precizat Dinu Bumbăcea.

Raportul PwC Romanian M&A Outlook a fost întocmit pe baza informaţiilor publice disponibile în legătură cu tranzacţiile semnate şi/sau închise în anul 2019. Tranzacţiile care din diferite motive anunţate public nu au fost închise în 2019 şi tranzacţiile semnate în 2018 dar închise în 2019 nu sunt incluse în studiul pentru anul 2019. Pentru estimarea valorilor care nu sunt disponibile public s-au folosit metode de evaluare indicativă bazate pe comparabile, considerând influenţa modelului de business şi a industriei din care au făcut parte respectivele companii.

În 2019, echipa integrată a PwC/ D&B David şi Baias a fost implicată în mai multe tranzacţii, printre care vânzarea spitalelor Premiere şi OncoCard, vânzarea Optiplaza către Innova, cumpărarea RTC de către Altex, cumpărarea unui pachet de acţiuni SLS Cargo de către Fan Courier şi tranzacţia dintre Eximbank şi Banca Românească.

D&B David şi Baias este societatea de avocatură afiliată PwC în România şi este parte din reţeaua internaţională PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3.000 de avocaţi în peste 90 de ţări. Echipa D&B David şi Baias este alcătuită din 50 de avocaţi.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus