Stiri de ultima ora

Moment unic la Ateneul Român! Donald Tusk, discurs superb în limba română: Prima maşină a familiei a fost o Dacia 1300

Moment unic la Ateneul Român! Donald Tusk, discurs superb în limba română: Prima maşină a familiei a fost o Dacia 1300
Economic
Un moment cu adevărat special a avut loc la ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, acolo unde, Donald Tusk, actualul președinte al Consiliului European, şi-a susţinut discursul într-o română perfectă. Polonezul a reușit să surprindă publicul, atât prin exprimare, cât și prin cuvintele alese.

Ultima ora

Donald Tusk a vorbit fără greşeală în limba română timp de minute bine, smulgând aplauze de la cei prezenţi. Discursul a fost presărat cu elogii la adresa României şi a unor personalităţi din România, cu citate din oameni de cultură români. Vorbind într-o română cursivă, Tusk a spus în aplauzele sălii că prima maşină din familia sa a fost o Dacia 1300, deţinută chiar de socrul său. Tusk a citat, printre alţii, din Emil Cioran, Nichita Stănescu, Andrei Pleşu sau Mircea Eliade. Acesta a făcut trimitere la marile performanţe ale sportului românesc, la Nadia Comăneci şi Helmut Duckadam. şi a ţinut o pledoarie incredibilă pentru statul de drept şi valorile europene.

”Fac apel la români să apere libertatea, integritate, statul de drept şi Constituţia cu aceeaşi hotărâre cu care a apărat portarul Helmuth Dukadam cele 4 penalty-uri în finala Cupei Campionilor de la Sevilla. Atunci mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Și voi veţi reuşi! Vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus Tusk. ”Fac apel la români să apere fundamentele civilizaţiei noastre europene”, a mai spus preşedintele Consiliului European.

”Sunt convins că veţi interpreta o adevărată Rapsodie română. Sper că veţi acţiona în spiritul proverbului „Omul sfinţeşte locul“. Sper că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor. Respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii sunt esenţiale. Celor care fac eforturi de a apăra valorile europene le spun: Continuaţi şi luptaţi!”, a adăgat Tusk, potrivit digi24.ro .

”Mai mult decât maşinile româneşti mă fascinează intelectualii români, precum Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Andrei Pleşu, Tristan Tzara, ca si sportivii precum Nadia Comăneci”, a adăugat liderul european.

Tusk a respins şi tentaţia suveranismului şi a vorbit despre nevoia unei Europe puternice.

Tusk a menţionat inclusiv că prima maşină din familia sa a fost o Dacia 1300, iar acum, socrul fiului său conduce o Dacia Duster.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus