Stiri de ultima ora

MARTIE FINANCIAR Verde pe linie la BVB, în martie

MARTIE FINANCIAR Verde pe linie la BVB, în martie
Economic
• Salturi de peste 9% pentru Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale, ce au proiectat indicele BET spre noi maxime anuale  

• Discount-uri de tranzacţionare între preţ şi VUAN situate între 32,17% şi 66,85%, pentru SIF-uri

Indicii principali ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat creşteri pe linie în luna martie a acestui an, cu BET descriind o nouă etapă a raliului de recuperare a scăderii de la finalul anului 2018, în condiţiile în care principalul coş de acţiuni al pieţei noas­tre de capital a câştigat, în luna tocmai încheiată, 370 de puncte, echivalentul unui avans de 4,82%, într­-o evoluţie de-a lungul căreia BET a urcat către noi maxime anuale.

Practic, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă ce amendează măsurile din OUG 114, adoptat de Guvern la finalul lunii martie, taxa pe activele bancare se reduce la 0,4%, de la 1,2% cât se vehiculase iniţial, o serie de elemente sunt excluse din activul ce va fi taxat şi în plus, băncile pot beneficia de o reducere a taxei dacă cresc intermedierea financiară şi/sau dacă reduc marja de dobândă dintre creditele şi depozitele în lei sub anumit nivel.

Totodată, pe parcursul lunii martie, companiile şi-au publicat convocatoarele prin care au chemat acţionarii să aprobe, printre altele, alocarea de dividende, conturându-se din nou tabloul unei burse cu randamente atrăgătoare pentru investitori, în unele cazuri şi prin intervenţia statului care stoarce din nou de bani companiile pe care le deţine.

În acest context, acţiunile Romgaz (SNG) au urcat 6,77%, în luna martie, a treia cea mai bună evoluţie din cadrul principalului indice al pieţei, în condiţiile în care producătorul de gaze naturale are pe ordinea de zi a adunării din luna aprilie distribuirea, atât din profitul anului trecut cât şi din rezultatul reportat şi alte rezerve, a unui dividend de 4,17 lei/titlu, echivalentul unui randament de 12,89% faţă de ultima cotaţie SNG din luna martie.

• Sphera sapă după noi minime

Cu o scădere de 8,68%, acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) sunt titlurile cu cel mai slab parcurs din cadrul indicelui BET în luna martie, cotaţia companiei ce operează lanţurile de unităţi de alimentaţie Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC şi Taco Bell coborând, în data de 28 martie, la nivelul de 17 lei, cel mai scăzut de la listarea din luna noiembrie a anului 2017 şi până în prezent.

Practic, la finele lunii tocmai încheiată, cotaţia SFG se găsea cu 42% sub primul preţ de tranzacţionare a acţiunii companiei la BVB, titlurile emitentului înscriindu-se pe un traseu descendent începând cu a doua parte a lunii decembrie a anului trecut, ce se află în act şi în prezent.

Sphera, companie ale cărei acţiuni au o lichiditate redusă în comparaţie cu rulajul înregistrat de titlurile emitenţilor mari de la BVB, a propus acţionarilor distribuirea unui dividend de 0,3524 lei/unitate care, în raport cu ultima cotaţie SFG din luna martie, oferă investitorilor un randament brut de doar 2,03%.

• Apreciere de doar 2% pentru BET-FI

Cu randamente ale dividendelor situate între 2,48% pentru SIF-Banat Crişana (SIF1) sau chiar fără dividende, dar cu răscumpărări de acţiuni conform propunerii conducerii SIF1 şi 9,87% pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), indicele financiar BET­-FI a marcat o creştere de numai 2,04%, sub cea înregistrată de celelalte coşuri de acţiuni importante de la BVB.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie a urcat cu 4,88% în luna martie, titlurile societăţii de investiţii financiare cu sediul în Bacău afişând şi cel mai redus discount de tranzacţionare dintre toate componentele indicelui BET-FI (dat de raportul dintre ultima cotaţie a lunii martie şi Valoarea Unitară a Activului Net - VUAN) de 32,17%.

La polul opus se găseşte SIF1, cu o scădere a cotaţiei de 3,23% în luna tocmai încheiată, societatea de investiţii financiare afişând un discount între preţ şi VUAN de 52,01%, în timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) se tranzacţionau, la finele lunii martie, la cel mai ridicat discount dintre toate componentele indicelui financiar, de 66,85%.

Acţiunile FP au urcat cu 3,74%, în luna tocmai încheiată, titlurile Fondului situându-se la un discount de 34,72% faţă de VUAN, peste obiectivul avut de administratorul FP, Frank­lin Templeton, de 15%.

• Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale conduc şi topul lichidităţii

În luna aprilie sunt programate adunările acţionarilor în care vor fi supuse la vot propunerile de dividende, iar ulterior companiile vor începe să îşi publice rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2019.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus