Stiri de ultima ora

Majorarea accizelor creşte şi piaţa neagră a ţigărilor! Cum identifici pachetele de contrabandă

Majorarea accizelor creşte şi piaţa neagră a ţigărilor! Cum identifici pachetele de contrabandă
Economic
În prezent, în România, țigările de pe piața neagră sunt vândute la jumătate din prețul celor comercializate pe piața legală.

Ultima ora

Diferenţa mare de preţ este cauzată de faptul că reţelele de contrabandă nu achită nicio taxă, în timp ce aproape 80% din preţul unui pachet comercializat în mod legal reprezintă sume care ajung la bugetul de stat.

În 2019 piaţa neagră ar putea creşte suplimentar ca urmare a măririi, începând cu 1 ianuarie, cu circa 10% a accizei, arată datele British American Tobacco, cel mai mare producător de tutun din România.

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est. România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieţei negre. Pentru fiecare procent adăugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.

Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

Detaliile de pe un pachet de ţigări pot spune consumatorului dacă a achiziţionat un pachet de ţigări autentic sau unul de contrabandă, arată compania.

Chiar dacă sunt disponibile la preţuri mult mai mici, pentru că nu plătesc nicio taxă, cele mai multe produse de pe piaţa neagră nu au o sursă clară a provenienţei şi nu respectă normele de fabricaţie ale Uniunii Europene.

Diferenţa considerabilă de preţ precum şi lipsa dotării corespunzătoare a Vămilor pentru depistarea produselor de contrabandă au condus, în 2018, la o creştere a nivelului de contrabandă cu ţigarete până la 16,3%. În 2019 piaţa neagră ar putea creşte suplimentar ca urmare a măririi, începând cu 1 ianuarie, cu circa 10% a accizei.

"În contextul în care piaţa este inundată cu produse de contrabandă, este important pentru consumatori să ştie cum pot diferenţia un pachet de ţigări comercializat conform normelor legale în vigoare şi unul provenit din contrabandă, adesea fabricat în condiţii incerte prin contrafacerea unor mărci cunoscute", a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco, liderul pieţei de tutun din România.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus