Stiri de ultima ora

Mâna Moartă - sistemul de neoprit al Rusiei

Mâna Moartă - sistemul de neoprit al Rusiei
Economic
Sistemul existent de tratate privind relaţiile internaţionale şi controlul armelor de distrugere în masă este în continuă prăbuşire. Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară (INF) a murit, atât Washingtonul, cât şi Moscova dezvol­tând în mod public rachete cu rază scurtă-medie de acţiune, interzise anterior.

Tratatul START I (Reducerea şi Limitarea Armelor Ofensive Strategice, semnat la 31 iulie 1991) se îndreaptă, de asemenea, spre sfârşit în 2021, şi este probabil ca aces­ta să nu fie reînnoit. Statele Unite, China şi Rusia dezvoltă arme hipersonice, care nu sunt limitate în prezent de niciun tratat existent. Puterile majore se pregătesc pentru un posibil conflict global. Dezmembrarea sistemului tratatelor internaţionale este un alt factor care creşte tensiunile militare din întreaga lume.

Rusia lucrează activ pentru restabilirea capacităţilor sovietice pierdute şi dezvoltarea de noi proiecte strategice de descurajare. Una dintre ele este Mâna Moartă (Dead Hand), cunoscută şi sub denumirea de "Perimeter". Acest sistem automat de control al armelor nucleare, care datează din perioada Războiului Rece, este unul dintre cele mai protejate secrete şi cele mai importante instrumente de descurajare ale URSS şi Rusia, relatează specialiştii in­ternaţionali.

Mâna Moartă face parte dintr-o ultimă linie de descurajare în cazul unei crize nucleare. A intrat în serviciu în 1985, la scurt timp după o escaladare majoră a tensiunilor în 1983, ceea ce a dus aproape la război între SUA şi Uniunea Sovietică. A fost asemănată cu o maşină apocaliptică.

După activarea şi determinarea unei crize nucleare în desfăşurare, sistemul trimite comenzi de lansare criptate tuturor transportatorilor de arme nucleare ale forţelor ruse, care pot fi pe mare în aer sau la sol.

În condiţii de pace, sistemul este dezactivat, aşteptând o comandă de pornire sau un semnal de alarmă de la sistemul de avertizare timpurie. Are un "firewall" uman, de exemplu, un ofiţer de serviciu îl poate comuta în modul complet manual. Prin urmare, nu există riscul lansării de rachete accidentale sau neautorizate. Dacă primeşte semnale iminente, sistemul trece într-un mod automat de luptă, printr-o reţea de senzori la scară largă care monitorizează semnele unei lovituri nucleare.

Decizia de a lansa rachete la comandă este luată de un sistem autonom de control, care incorporează un sistem complex de informaţii pseudo-artificiale. Sistemul primeşte şi analizează o varietate de informaţii despre activitatea seismică, radiaţii, presiunea atmosferică pe frecvenţele radio militare.

Înainte de lansare, se presupune că sistemul verifică patru condiţii:

1. Odată activat sistemul, acesta determină mai întâi dacă a avut loc o explozie nucleară pe teritoriul Rusiei;

2. Dacă se stabileşte acest lucru, sistemul va verifica apoi legătura de comunicare cu centrul de operare al Statului Major General;

3. Dacă este stabilită o conexiune, aces­ta va presupune că o serie de oficiali cu autoritatea de a da ordinul de "răspuns" sunt încă vii, iar sistemul se va opri;

4. Dacă centrul de operare al Statului Major General nu răspunde, sistemul trimite o solicitare către Kazbek, unde este amplasat sistemul automat pentru comandă şi controlul Forţelor Nucleare Strategice. Dacă nu există niciun răs­puns acolo, sistemul transferă automat autoritatea de lansare personalului buncărului de comandă şi lansează un "atac de pedeapsă".

Toate canalele prin care Mâna Moartă îşi primeşte informaţiile sunt procesate de mai multe ori, pentru a elimina posibilitatea de a fi furnizate informaţii false.

Conform datelor disponibile în mod oficial, Mâna Moartă este o parte integrantă a sistemului "Zveno" care face parte din posturile de comandă aeriană, a căror dezvoltare a fost realizată în Uniunea Sovietică.

"Zveno" include postul de comandă şi de control aerian al aeronavelor Il-86VKP, releul radio aerian al aeronavelor Il-76RT, rachetele de comandă ale "Dead Hand" şi rachetele mobile de comandă ale "Gorn".

Într-o perioadă de ameninţare, trei Il-86VKP ar avea la bord comandantul suprem al Forţelor Armate, ministrul Apărării şi, respectiv, şeful Statului Major General. Il-86VKP este capabil să lanseze o antenă lungă de 8 km, pe care nici măcar impulsurile din explozii nucleare nu o pot afecta. Folosind această antenă, aeronava poate trans­mite comenzi pentru a lansa toate rachetele intercontinentale ale ţării, chiar dacă toate posturile de comandă subterane sunt distruse de atacul nuclear al agresorului.

Aeronava cu releu radio Il-76RT ar transmite comenzi pentru lansarea de rachete în regiuni îndepărtate, inclusiv pe cele desfăşurate pe submarine. În acest fel, Mâna Moartă garantează un contraatac de neoprit în cazul unui atac surpriză al inamicului care ar întrerupe comunicaţiile sau distruge posturile de comandă. Rachetele de comandă lansează focoasele în spaţiu, unde niciun satelit ostil sau explozii nucleare nu le pot ajunge şi de acolo "trezesc" forţele nucleare pentru a-l lovi pe agresor.

Dizolvarea URSS în 1991 a dus la o criză socială şi economică profundă pe teritoriul fostelor republici sovietice. Forţele armate ruse au intrat şi ele într-o perioadă de criză. În 1995, Mâna Moartă a fost eliminată de la sarcina de luptă. După începerea "erei Putin" şi restabilirea finanţării corespunzătoare pentru Armata Rusă în anii 2000, securitatea naţională a devenit din nou una dintre priorităţile esenţiale ale conducerii ruse. În 2011, s-a confirmat oficial că Mâna Moartă a fost repusă în activitate. Mai mult, Mâna Moartă este, de asemenea, modernizată. În decembrie 2019, Ministerul Apărării din Rusia a anunţat planurile de a semna un contract pentru noul complex de rachete Sirena-M. Sirena-M este cea mai modernă variantă a "sistemului de rachete de comandă" pentru Mâna Moartă. Tes­tele rachetelor Sirena-M, care se bazea­ză pe prima versiune a rachetei balistice intercontinentale Topol, au început în 1990. Toate au fost realizate cu succes. Sistemul Sirena-M va intra în serviciu până în 2025.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus