Stiri de ultima ora

Liberalizarea din energie, captivă tot vechilor furnizori

Liberalizarea din energie, captivă tot vechilor furnizori
Economic
Din 2017, de când piața concurențială a început să fie o alternativă reală pentru consumatorii casnici, peste un milion de români au schimbat furnizorul. De fapt, cei mai mulți tot acolo au rămas, dar la tarife mai bune. Avantajul consumatorilor poate ajunge și la 20% din preț, dar există și riscuri asociate.

Ultima ora

Românii au început să „prindă gustul“ pieţei libere de electricitate. Atraşi de ofertele mai bune din piaţa concu­ren­ţială, la modul accelerat, consumatorii casnici au început să se mute din segmentul reglementat, care are preţul din factură fixat de către stat, către  o piaţă unde preţul fluctuează şi este negociat cu unul dintre cei peste 100 de furnzori. Astfel, până la sfârşitul lunii ianuarie anul curent, un număr de 1,075 de milioane de consumatori casnici de energie au optat pentru piaţa concurenţială, potrivit ultimelor datelor centralizate ale Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) furnizate Capital. În total, sunt circa 9 milioane de consumatori casnici de energie electrică în România, ceea ce înseamnă că aproximativ 12%  dintre aceştia au trecut în piaţa liberă.

Este, cu siguranţă, puţin, însă dinamica mutărilor arată că fenomenul are toate şansele să ia amploare. În ianuarie 2017, erau 272.000 de casnici în piaţa liberă. În iunie, numărul lor deja se dublase, până la 598.000. În decembrie, deja pragul de un milion era depăşit - 1,015 milioane.

Trebuie precizat că majoritatea covârşitoare a casnicilor care au părăsit piaţa reglementată pentru cea concurenţială au preferat să rămână la acelaşi furnizor-firmă. Astfel, cei patru mari Furnizori de Ultimă Instanţă, Enel, Electrica, CEZ şi E.ON, care acoperă peste 90% din piaţa reglementată, au şi ponderea covârşitoare a clienţilor casnici de pe piaţa liberă. Astfel, în ianuarie 2018, din 1,075 milioane de abonaţi „la liber“, 957.269 au rămas la aceleaşi patru companii. Restul de 100 de furnizori îşi acontează doar 120.000 de clienţi - 11% din piaţă. Dinamica ponderii FUI/alţi furnizori arată chiar că „cei patru mari“ sunt câştigători în ultimul an. Astfel, în ianuarie 2017, la 272.000 de clienţi în piaţa liberă, 217.500 erau la FUI, ceilalţi furnizori asigurând servicii pentru 20% din piaţă. Practic, Enel, CEZ, E.ON şi Electrica au mai câştigat (sau recâştigat) 10% din piaţa liberă în doar 12 luni, pentru că se bazează pe o latenţă a românilor în ceea ce priveşte schimbarea unui furnizor de utilităţi, pe principiul „rămânem tot cu ce ştim“, dar, la fel de adevărat, pentru că au venit cu oferte competitive de preţ alternative, mult sub segmentul reglementat.

Preţuri cu 20% mai mici

Anul trecut, ofertele din piaţa liberă erau şi cu 25% mai mici decât preţurile din sectorul reglementat. Între timp, furnizorii din piaţa liberă au mai ajustat oferta. Potrivit nomenclatorului de preţuri comparate postat pe site-ul ANRE, în prezent, preţurile sunt cu până la 19,4% mai mici decât cele din sectorul reglementat. Pentru a face o situaţie la zi a celor mai bune oferte, trebuie, mai întâi, să uniformizaţi criteriile de căutare. Noi am ales cea mai mare piaţă, Bucureşti, un consum anual mediu între 1.000 şi 2.500 de kWh, joasă tensiune, tarif nediferenţiat pe ore. În acest caz aria de distribuţie este Muntenia Sud, astfel că referinţa de preţ reglementat este FUI Enel Energie Muntenia. Odată alese aceste opţiuni, platforma ANRE ne prezintă cele mai bune oferte la care putem opta. Pe primul loc, în top 10 cele mai atractive, cu un preţ final, de 0,4965 lei/kWh, mai mic cu 19,4% decât referinţa, este Tinmar Energy. Compania controlată de omul de afaceri Augustin Oancea este cel mai mare furnizor independent de pe piaţa liberă a casnicilor. Este, de asemenea, şi cel mai mare independent de pe piaţa non-casnicilor, potrivit raportului ANRE pe 2017. A doua cea mai bună ofertă vine de la Restart Energy One, un furnizor din Timişoara, 0,5012 lei/kWh, mai mic cu 18,6% decât referinţa.

Urmează, în ordine descrescătoare, ofertele Enel Energie şi Enel Energie Muntenia (care activează şi pe piaţa liberă), mai puţin cu 18,21% faţă de referinţă, RCS&RDS, mai puţin cu 17,23%, Fidelis Energy, mai puţin cu 17,23%, Neptun, 15,49% şi Electric Planners, 15,3%. Sunt 60 de oferte, în total, pentru bucureşteni, în piaţa liberă. Unele sunt, ca preţ, mai mari decât reglementatul, cu 3%, 5%, 10%, chiar şi 71% - Energy Network. Pe toate, le puteţi găsi pe site-ul ANRE, secţiunea comparator tarife. De precizat, ofertele pe care le înscriu furnizorii în nomenclatorul ANRE diferă între ele nu numai ca preţ, dar şi la condiţiile de livrare. Ele pot include sau nu un abonament zilnic sau orar, au preţul garantat 6 luni, un an sau doi ani, au termene de graţie diferite la plata facturii. O decizie avizată privind mutarea la un furnizor sau altul trebuie făcută doar după citirea şi compararea pe îndelete a condiţiilor contractuale.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus