Stiri de ultima ora

Johan Meyer, Fondul Proprietatea: Noua lege a guvernantei corporative va lasa companiile de stat precum un seif deschis in fata lui Ali Baba si cei 40 de hoti

Johan Meyer, Fondul Proprietatea: Noua lege a guvernantei corporative va lasa companiile de stat precum un seif deschis in fata lui Ali Baba si cei 40 de hoti
Economic
Fondul Proprietatea (FP) a criticat un un nou proiect legislativ, discutat in prezent in comisiile din Camera Deputatilor, care propune exceptarea a 100 de companii de stat de la aplicarea legislatiei in vigoare privind guvernana corporativa. Daca s-ar aplica, noua lege va reduce nivelul controlului asupra cheltuielilor efectuate de companii si va lasa loc unor numiri in functii de conducere pe criterii politice.

Ionut Sisu , Piete de capital Ultima ora

Unele dintre cele mai valoroase companii de stat romanesti sunt vizate de proiectul legislativ, printre acestea numarandu-se: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Romgaz, Salrom, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Transelectrica si CE Oltenia.

„Odata cu exceptarea aplicarii guvernantei corporative in numeroase companii de stat, nu va mai exista obligativitatea raportarii publice periodice a niciunor informatii financiare sau operationale. Probabil vom intra intr-o epoca de intuneric total in care nu vom mai sti mai nimic despre performanta companiilor de stat, cu exceptia aflarii peste un an sau doi ca unele din cele mai de succes companii de stat romanesti vor fi aproape in insolventa, iar noi ne vom intreba cum de am ajuns acolo. E ca si cand i-ai lasa pe Ali Baba si cei 40 de hoti intr-un seif bancar imens, cu luminile stinse si alarma deconectata, iar apoi ai pretinde ca esti surprins de rezultate”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Johan Meyer, managerul Fondul Proprietatea.

Acesta se declara uimit ca o astfel de actiune daunatoare este luata in considerare, in conditiile in care obiectivul stabilit al Romaniei este de a deveni o tara cu statut de piata emergenta

“Fondul Proprietatea este surprins de faptul ca amendamentele acestui proiect de lege sunt in mare masura aceleasi cu cele declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala in februarie 2018. Este posibil ca plenul Camerei Deputatilor sa voteze acest proiect saptamana aceasta”, spun oficialii FP.

Daca proiectul va fi adoptat in forma actuala, exceptarea a peste 100 de companii de stat de la aplicarea normelor de guvernanta corporativa ar fi un urias pas inapoi in privinta credibilitatii economice a Romaniei. Acesta va avea un impact extrem de costisitor pentru companiile de stat romanesti, riscand sa le transforme in gauri negre, datorita:

Fondul Proprietatea controleaza 20% din actiunile Hidroelectrica, aceasta fiind cea mai importanta detinere si generand .
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus