Stiri de ultima ora

Italia vrea să-şi rezolve problemele economice extrăgând mai mult petrol

Italia vrea să-şi rezolve problemele economice extrăgând mai mult petrol
Economic
Italia ocupă locul trei în Europa în funcţie de rezervele de petrol după Norvegia şi Marea Britanie. România se plasează pe locul cinci

Guvernul Italiei intenţionează să dubleze producţia anuală de ţiţei a ţării până în 2020 în încercarea de a face rost de venituri suplimentare pentru economia vlăguită de recesiune şi de a ajuta cele mai sărace regiuni, scrie The Wall Street Journal.

În acest sens, guvernul şi-a îndreptat atenţia asupra regiunii Basilicata, una dintre cele mai sărace din ţară, dar cunoscută de multă vreme ca Texasul Italiei deoarece dispune de rezerve de petrol atât de abundente „încât ţiţeiul ţâşneşte din izvoare naturale“, scrie publicaţia americană.

Dezvoltarea industriei petroliere de aici a fost împiedicată de lupta guvernului central cu adminis­traţiile locale privind redevenţele ce revin fiecărei părţi.  Spre exemplu, grupului petrolier italian Eni i-a trebuit aproape un deceniu pentru a ajunge, la sfârşitul anilor ’90, la o înţelegere cu politicienii locali privind împărţirea câştigurilor din exploatarea Val d’Agri, în prezent cel mai mare câmp petrolifer din Europa.

Pentru a grăbi negocierile, guvernul a modificat anul trecut legislaţia pentru a permite ca mai multe redevenţe să meargă către bugetele locale. O mai mare parte a fondurilor sunt alocate pentru infra­struc­tura regională. De asemenea, guvernul a simplificat procedurile pentru lansarea de proiecte şi a deschis zone de explorare maritimă, deşi ministerul industriei a înjumătăţit în septembrie zonele disponibile.
www.zf.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus