Stiri de ultima ora

Israelienii de la Elbit Imaging, care se ocupă de transformarea Casei Radio, sunt acuzaţi de corupţie

Israelienii de la Elbit Imaging, care se ocupă de transformarea Casei Radio, sunt acuzaţi de corupţie
Economic
Comisia pentru valori mobiliare şi burse din SUA a anunţat că a acuzat compania Elbit Imaging Ltd. de încălcarea Legii privind Practicile de Combatere a Corupţiei în Străinătate (FCPA).

Compania Elbit Imaging Ltd, care deţine Plaza Center NV – companie care se ocupă de transformarea Casei radio din Bucureşti – este acuzată în SUA că a dat milioane de dolari drept mită unor consultanţi pentru serviciile privind Casa Radio.

“În conformitate cu ordonanţa SEC de instituire a unei proceduri administrative reglementate, Elbit şi Plaza Centers NV, o filială indirectă asupra căreia Elbit exercită controlul funcţional, au plătit milioane de dolari unor consultanţi offshore  (...) pentru serviciile legate de o proprietate imobiliară în România şi vânzarea unui portofoliu mare de active imobiliare în SUA. Elbit şi Plaza au efectuat aceste plăţi, ştiind că acei consultanţi şi agentul de vânzări nu au furnizat efectiv serviciile contractate”, a informat recent (SEC).

În plus, susţine SEC, Elbit şi Plaza să ofere asigurări rezonabile că fondurile companiilor ar fi fost utilizate corect, din anchetă reieţind că ar fi fost deturnate sau utilizate pentru a efectua plăţi corupte. 

“După cum este detaliat în ordinul SEC, aceştia nu au reuşit, de asemenea, să înregistreze cu exactitate aceste plăţi în registrele şi înregistrările lor într-o manieră care să reflecte în mod corect natura reală a plăţilor”, arată autoritatea americană.

Ca atare, SEC a constatat că Elbit a încălcat secţiunile 13 (b) (2) (A) şi 13 (b) (2) (B) din Actul de schimb valutar din 1934. 

“Fără a admite sau respinge constatările, Elbit a fost de acord cu plata unei penalităţi de 500.000 dolari SUA”, se arată în comunicarea autorităţii americane, cu precizarea că israelienii colaborează şi sunt în curs de lichidare a operaţiunilor prin vânzarea activelor principale.

Ancheta SEC a fost condusă de John C. Lehmann şi Charles D. Riely şi a fost supravegheată de Lara Shalov Mehraban de la Biroul Regional Regional din New York.

Dezvoltatorul Plaza Centers se află în spatele mega-proiectului imobiliar numit „Casa Radio – Dâmboviţa Center”. În 2007, compania a semnat un acord cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru a realiza acest proiect. 

Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser, care a murit în 2016.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus