Stiri de ultima ora

Isărescu, despre scăderea ratelor la credite: Băncile vor avea mai puţin cash, dar pot câştiga din volum

Isărescu, despre scăderea ratelor la credite: Băncile vor avea mai puţin cash, dar pot câştiga din volum
Economic
„Avem o întărirea a politicii monetare printr-un control strict al lichidităţilor de pe piaţa monetară. Aici, avem şi o anumită flexibilitate. În funcţie de evoluţia inflaţiei, urmărim, cu atenţie, dacă factorii care au dus la creşterea inflaţiei, în special pe partea preţurilor volatile, sunt cu acţiune temporară sau cu acţiune mai îndelungată şi vom reacţiona în continuare în şedinţele următoare”, a afirmat Mugur Isărescu.

„Controlul lichidităţii urmăreşte să stabilizeze şi cursul. Exprimarea corectă ar fi aşa: să evite amplificarea tensiunilor pe piaţa valutară, pentru că, în momentul în care tensiunile se amplifică, este foarte greu să le mai controlezi. Am observat, într-adevăr, o corelaţie dintre excesul relativ de lichiditate, care a coexistat cu stabilitatea cursului aproape trei ani. Acum am observat o corelaţie între excesul relativ de lichiditate şi presiuni de pe piaţa valutară. Decizia are un fundament. Dacă ea va influenţa sau nu, operaţiunile Ministerului de Finanţe, nu cred, pentru că Ministerul de Finanţe a stabilit dobânzi de împrumut ceva mai sus decât rata Lombard a Băncii Naţionale. Chiar dacă noi strângem foarte tare lichiditatea, dobânzile nu pot să crească peste 3,5%”, a precizat Isărescu.

Dobânzile la care se împrumută băncile între ele variază între 1,5% pe an şi 3,5% pe an, deoarece acesta este intervalul de variaţie faţă de rata dobânzii de politică monetară, care este de 2,5%, plus/minus 1%.

Guvernatorul BNR a subliniat chiar că „vrem asta”, respectiv o majorare a dobânzilor la depozitele acordate populaţiei şi firmelor.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus