Stiri de ultima ora

Isărescu, despre războiul cibernetic: O criză la care să nu te aștepți nu este exclusă

Banca Națională a României face eforturi împreună cu autoritățile statului pentru a controla atacurile cibernetice, dar o criză la care nu te aștepți nu este exclusă, susține guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.

"Personal eu nu văd o criză în ceea ce numim domenii clasice, dar văd răbufniri din acestea, cum este problema atacurilor cibernetice. Pot să vă fac acum o mărturisire. În urmă cu trei ani un foarte bun coleg și prieten din generația mea, ne-a ajutat la intrarea în Uniunea Europeană, m-a întrebat: voi sunteți pregătiți de războiul cibernetic? Și am avut o discuție cu el. Foarte multe bănci centrale au dezvoltat adevărate sisteme de protecție în domeniu. Și noi facem eforturi cu autoritățile statului pentru a controla fenomenul, dar aici o criză la care să nu te aștepți, ca să zic așa, nu este exclusă", a spus Mugur Isărescu, întrebat dacă BNR a fost afectată de recentul atac cibernetic.

Vineri, 12 mai, un atac informatic "la nivel global" și calificat ca "incident major" de către Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din această țară, un atac similar înregistrând și mari companii spaniole, printre care Telefonica, a transmis AFP. Acest virus criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare în schimbul unei chei de deblocare.

Atacul ar fi unul "la nivel global" și ar atinge organizații din Australia, Belgia, Franța, Germania, Italia și Mexic, au indicat analiști de la Forcepoint Security Labs, într-un comunicat, precizând că este vorba de o "campanie majoră de e-mailuri răuvoitoare".

Potrivit agenției EFE, compania rusă Kaspersky de securitate informatică a estimat la peste 45.000 numărul atacurilor informatice cu virusul de tip ransomware, care au afectat vineri infrastructuri din cel puțin 74 de țări.

Atacul ransomware WannaCry, care a făcut recent "victime" la nivel internațional, reprezintă doar începutul unui șir de atacuri similare de amploare, făcând din acest tip de virus una dintre cele mai importante amenințări informatice ale următoarelor 12 luni, atenționează Cătălin Coșoi, șeful echipei de investigații din Bitdefender, ce coordonează relația companiei cu instituții, precum NATO, Europol, Interpol, centre naționale de răspuns la incidente de securitate cibernetică sau servicii de informații.

Conform expertului, computerele din instituții publice, spitale și alte organizații de asistență socială nu sunt de obicei actualizate la cea mai recentă versiune a sistemului de operare.

În luna iulie a anului trecut, Poliția națională olandeză și Europol au lansat proiectul No More Ransom , cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware.

Un grup format din 13 țări s-a alăturat proiectului global "No More Ransom", acestea fiind, în afară de Olanda: Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Columbia, Franța, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Spania, Elveția și Marea Britanie.

Ransomware este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fișierelor afectate.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus