Stiri de ultima ora

Isac, Estinvest: Este bine ca SIBEX si Bursa din Atena s-au inteles, dar eu tot astept ziua cand Romania va avea propria contraparte centrala

Isac, Estinvest: Este bine ca SIBEX si Bursa din Atena s-au inteles, dar eu tot astept ziua cand Romania va avea propria contraparte centrala
Economic
Isac, Estinvest: Este bine ca SIBEX si Bursa din Atena s-au inteles, dar eu tot astept ziua cand Romania va avea propria contraparte centrala

Bursa din Sibiu (Sibex) si Hellenic Exchanges Group (Helex), grupul care controleaza Bursa din Atena, fac ultimii pasi pentru a finaliza un acord in urma careia grecii vor furniza servicii de clearing pentru operatorul principalei piete pentru derivate din Romania. Brokerii de pe Sibex spun ca intelegerea este binevenita, insa chiar si asa piata de capital romaneasca ar trebui sa faca in continuare eforturi pentru infiintarea propriei contraparti centrale.

In urma acordului, SIBEX nu ar mai fi nevoita sa infiinteze o contrapate centrala care sa ofere servicii de compensare, din moment ce acestea vor fi furnizate de catre Helex.

Bursa din Sibiu a trimis luna trecuta la Atena reprezentantii mai multor firme de brokeraj locale pentru a-i instrui cu privire la noua procedura de clearing care va fi folosita de Sibex dupa intrarea in vigoare a acordului cu Helex. Printre firmele participante s-a aflat si casa de brokeraj Estinvest.

“Mai sunt oarece necunoscute, insa noi suntem pe ultima suta de metri cu documentele pentru atestarea ca si membru al ATHEXClear (n.red. casa de compensare a bursei din Atena). Fara discutie vom participa la aceasta piata; acordul este binevenit si s-ar putea sa fie si niste oportunitati pentru investitorii si firmele de brokeraj care vor putea sa tranzactioneze prin intermediul noii platforme pe mai multe piete externe. Totusi, eu personal astept ziua cand Romania va avea si propria contraparte centrala”, spune Lucian Isac, directorul general al Estinvest.

Casa Romana de Compensatie (CRC) era furnizorul Sibex pentru serviciile de compensare, insa reglementarile europene prevad existenta unei contraparti centrale cu un capital social de cel putin 7,5 mil. euro pentru orice piata a derivatelor. SIBEX opereaza principala piata a derivatelor din Romania si este actionarul majoritar al CRC .

O contraparte centrala garanteaza pentru vanzatori si cumparatori executarea tranzactiilor in piata derivatelor, reducand astfel riscurile. Bursele din Bucuresti (BVB) si Sibiu nu au reusit anul trecut sa isi convinga actionarii sa aprobe infiintrea unei case de compensare comune.

“Piata romaneasca ar trebui sa incerce sa isi construiasca propria contraparte centrala. Sigur, Sibex-ul si-a rezolvat pentru moment problema, dar ce se va intampla daca in viitor UE va emite o noua cerina similara si pentru piata spot? BVB a spus ca nu ii mai intereseaza derivatele si se pot descurca si fara casa de compensare, insa ar fi pacat sa ajungem din nou sa reactionam doar cu spatele la zid, asa cum s-a intamplat acum in cazul pietelor pentru derivate”, a mai adaugat Isac.

SIBEX vrea sa implementeze si un nou sistem de tranzactionare in colaborare cu Bursa din Atena, demersurile tehnice necesare urmand sa fie finalizate cel mai probabil in luna septembrie, conform calendarului de implementare agreat impreuna cu partenerii greci. Dupa implementarea noului sistem de tranzactionare, brokerii de pe Sibex vor avea acces la reteaua X-Net, prin intermediul caruia vor putea sa fie tranzactionate o serie de derivate si alte produse financiare din piata greceasca dar si din alte piete.

Articole similare :
comments powered by Disqus