Stiri de ultima ora

INTERVIU Mihai Tataru, SeniorHyper: Piata romaneasca de creatie si strategie in medii digitale se ridica la 7-8 milioane de euro. Ordonanta publicitatii TV ar trebui fie sa dispara, fie sa fie extinsa la celelalte medii

​​Investitiile companiilor romanesti in creatie publicitara si strategie pentru comunicarea pe Internet s-au ridicat la 7-8 milioane de euro in 2012, echivalentul a circa 30% din bugetele de media alocate online-ului romanesc, apreciaza Mihai Tataru, seful agentiei de digital SeniorHyper, intr-un interviu acordat HotNews.ro pe tema pietei locale de profil. Tataru si Vasile Alboiu, creative director SeniorHyper, apreciaza ca aceste investitii s-ar putea apropia de 40% din totalul cheltuielilor media online in 2013, pe masura ce creste interesul clientilor pentru social media. In privinta ordonantei recente a guvernului, ce schimba regulile publicitatii TV si afecteaza intreaga piata de publicitate, Tataru crede ca ar fi doua solutii pentru echilibrarea pietei: fie ordonanta dispare, fie prevederile ei sunt extinse si la celelalte medii, inclusiv online.

Mihai Tataru este fondatorul agentiei digitale Senior Interactive, care in martie a.c. a fuzionat cu agentia Hyperactive , parte a grupului de agentii din care mai fac parte Lowe si Initiative, noua agentie numindu-se SeniorHyper. Senior a intrat, astfel, sub umbrela grupului Lowe, dupa ce, in ultimii ani, a lucrat atat independent, cat si in parteneriate cu alte agentii sau grupuri de pe piata locala. Mihai Tataru este, in prezent, managing director SeniorHyper, iar Vasile Alboiu - Creative Director al agentiei.

Cheltuielile de publicitate online din Romania, cu exceptia celor prin Google sau Facebook, s-au ridicat, potrivit unei estimari PwC pentru IAB Romania, la 22 de milioane de euro . Agentia Initiative apreciaza, intr-un raport publicat saptamana aceasta , ca totalul cheltuielilor de publicitate online, inclusiv publicitatea prin motoare de cautare si prin Facebook, s-au ridicat la 41 de milioane de euro. Cheltuielile pentru creatie, strategie, tehnologie nu sunt incluse in aceste estimari si fac obiectul discutiei HotNews.ro cu Mihai Tataru si Senior Interactive.

O piata de 7-8 milioane de euro

Rep.: Cheltuielile de publicitate online din Romania sunt estimate la putin peste 20 de milioane de euro in 2012, fara publicitatea prin Google si Yahoo!. Estimare IAB, Romania. Estimarile grupului de agentii Lowe-Initiative obisnuia sa aiba estimari diferite, ce tineau cont si de investitii in social media, search, creatie etc.. Care sunt in acest moment estimarile SeniorHyper privind piata de online? (n.red.: dupa realizarea acestui interviu, Initiative a publicat propriile estimari privind cheltuielile media pentru online, inclusiv Google, Facebook si Yahoo!)

Mihai Tataru: Noi suntem un pic diferiti, in sensul ca noi, ca agentie de creatie, cand ne uitam la volumul total de piata de 20 de milioane, spunem "minunat!" Dar peste aceste 20 de milioane noi credem ca exista o buna componenta de servicii de creatie, tehnologie, strategie.

Cred ca cifrele pe care le are IAB sunt corecte.

Credem ca e foarte greu sa ai estimari pentru publicitate prin motoare de cautare sau social media. Cine isi da cu parerea pe aceasta tema fie e foarte avizat, fie isi da cu parerea. Din putinele cifre, ce ma intereseaza pe mine ca business este ca a inceput sa creasca, pe langa bugetul de media, procentul de cheltuieli alocate pentru creatie, strategie, tehnologie.

Rep.: Cat de mult creste? Care e estimarea voastra in acest sens, cu creatie, productie, social etc.?

Mihai Tataru: Pentru 2012, mi-am facut socoteala in modul urmator: sunt aproximativ 20 de agentii in piata, din acestea vreo cinci au volume mari. Noi ne uitam la noi, ca business. Credem ca aceasta piata se situeaza undeva la nivelul de 7 milioane de euro. Acestia sunt cam toti banii pentru servicii de creatie, strategie - cam 7-8 milioane de euro, care se adauga la bugetele de media cheltuite. Reprezinta cam 30% in plus fata de bugetele de media, bani care vin catre noi, agentiile de digital.

Rep.: Daca nu ma insel, o valoare similara era inclusa acum 2 ani si in Digital Fact Book (Atunci, agentia HyperActive estima pentru 2010 ca piata agentiilor de digital se ridica la 9-10 milioane de euro).

Mihai Tataru: Probabil ca si Alex (Visa, fostul sef HyperActive - n.red.) isi facuse la vremea aceea niste estimari.

Rep.: Spuneai ca este o crestere. Despre ce crestere vorbim, fata de anul precedent?

Mihai Tataru: In 2012, aceste cheltuieli cred ca sunt in jurul valorii de 7-8 milioane, care inseamna 30% din cheltuiala media. Ne uitam pe bugetele noastre. Daca unii clienti spun ca "la noi se intampla asa", e posibil ca si la alti clienti sa se intample la fel. Din aceeasi 100 de euro pe care ii cheltuie clientul, el atribuie mai multi bani acum creatiei si strategiei decat baga in bugetul de media propriu-zis. Si credem si speram sa ducem aceasta proportie spre 40% in 2013. Pentru ca noi, ca agentie de digital, aducem solutii creative care creeaza earned media, adica fac expunere foarte mare catre consumator fara a aloca bani efectiv pentru media. E un pic in detrimentul colegilor de la Initiative (agentia de media a grupului Lowe- n.red.), dar bugetele sunt din alta categorie acolo.

Vasile Alboiu: Ce ne intampla este ca avem clienti pe care i-am tot consultat de-a lungul anilor si care au incercat treptat sa faca digital, acum fac tot mai mult. Ani de zile am investit in training cu ei, le-am explicat lucruri, au capatat incredere. Au devenit mult mai increzatori. In 2012, de exemplu, nu puteam spune ca sunt multi clienti care doreau sa faca mult mai mult. Acum sunt clienti care doresc mult mai mult.
HotNews.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus