Stiri de ultima ora

IN GERMANIA: Rata şomajului a scăzut la 4,9% luna aceasta

IN GERMANIA:  Rata şomajului a scăzut la 4,9% luna aceasta
Economic
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a scăzut, luna aceasta, mai mult decât estimau economiştii, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la un nivel minim record, semn că firmele din cea mai mare economie europeană fac faţă turbulenţelor de pe plan internaţional, transmit DPA şi Reuters.

Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat, astăzi, că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât, luna aceasta, cu 7.000, până la cifra ajustată de 2,231 milioane de persoane.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, a scăzut, în martie, la 4,9%, de la 5% luna precedentă. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.

Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă luna aceasta cu 10.000 persoane.

"Chiar dacă dificultăţile economice s-au atenuat, piaţa forţei de muncă se dezvoltă favorabil în linii mari", a afirmat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Detlef Scheele.

Rata scăzută a şomajului, majorările salariale semnificative, inflaţia moderată şi costurile scăzute de împrumut au încurajat populaţia să cheltuie mai mult.

Conform Destatis, salariile negociate în Germania au crescut în medie cu 2,9% în 2018.

Salariile au urcat mai mult decât preţurile de consum, care au înregistrat anul trecut un avans de 1,8%, datele sugerând că în 2018 consumatorii au avut la dispoziţie mai mulţi bani pentru cheltuieli, în pofida majorării inflaţiei.

Evoluţia favorabilă a pieţei muncii este rezultatul creşterii robuste a Produsului Intern Brut al Germaniei timp de nouă ani la rând, apreciază analiştii.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus