Stiri de ultima ora

IN CAZUL UNUI ATAC VIZAND INTERESE AMERICANE: Trump ameninţă Iranul cu distrugerea

IN CAZUL UNUI ATAC VIZAND INTERESE AMERICANE: Trump ameninţă Iranul cu distrugerea
Economic
Preşedintele american Donald Trump a ameninţat Iranul cu distrugerea, în cazul unui atac vizând interese americane, în contextul în care relaţiile între Teheran şi Washington sunt extrem de tensionate de la reimpunerea sancţiunilor economice americane Republicii islamice, în noiembrie, relatează AFP.

"Dacă Iranul vrea să se bată, acesta va fi sfârşitul oficial al Iranului. Să nu mai ameninţe niciodată Statele Unite", a spus ieri, într-un mesaj pe Twitter, locatarul Casei Albe, scrie News.ro.

Tensiunile între Washington şi Teheran s-au exacerbat, în contextul în care Statele Unite au anunţat desfăşurarea la Golful Persic a portavionului USS Abraham Lincoln şi unor bombardiere de tip B-52, invocând "ameninţări" din partea Iranului.

Administraţia Trump a ordonat personalului diplomatic neesenţial să părăsească Irakul, citând ameninţări provenind de la grupări armate irakiene susţinute de Iran.

Duminică, o rachetăde tip Katiuşa a fost trasă către Zona Verde din Bagdad, unde se află sedii ale unor instituţii guvernamentale şi ambasade, inclusiv cea americană. Era neclar imediat cine se afla în spatele acestui atac.

Relaţiile americano-iraniene se află la cel mai scăzut nivel de când preşedintele Trump a decis, în urmă cu un an, să se retragă din Acordul de la Viena din 2015 vizând să limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor impuse Teheranului, şi după restabilirea sancţiunilor economice americane impuse Iranului în noiembrie, conform News.ro.

Presa americană speculează despre divergenţe în Cabinetul lui Trump cu privire la modul de tratare a dosarului iranian.

Potrivit presei americane, consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton exercită presiuni în vederea unei linii dure contra Iranului, însă alţii din cadrul administraţiei se opun. Trump însuşi a declarat recent că a fost nevoit să-l "tenpereze" pe Bolton.

La rândul său, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a minimalizat, sâmbătă, posibilitatea unui nou război în regiune.

La finalul unei vizite în China, Zarif s-a declarat "sigur (...) că nu nu va exista un război, pentru că noi nu dorim conflictul şi pentru că nimeni nu-şi face vreo iluzie cu privire la capacitatea sa de a înfrunta Iranul în regiune", potrivit agenţiei oficiale Irna.

Arabia Saudită a cerut sâmbătă să se convoace summituri ale Consiliului Cooperării la Golf (CCG) şi Ligii Arabe, în urma sabotării unor nave la Golful Persoc şi unor atacuri vizând staţii de pompare în regatul saudit, informează News.ro.

Aceste două summituri extraordinare, la care Riadul şi-a invitat partenerii, urmează să aibă loc la 30 mai, la Mecca, "în vederea discutării acestor agresiuni şi a consecinţelor lor asupra regiunii", potrivit agenţiei oficiale saudite de presă.

Este vorba despre "a se consula şi a se coordona cu lideri fraţi" pe tema "tuturor susceptibile să consolideze securitatea şi stabilitatea în regiune".

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a declarat că ţara sa "nu vrea un război" cu Iranul şi că "va face totul pentru a-l preveni", dând totodată asigurări că Riadul este pregătit "să se apere şi să-şi apere interesele", în cazul în acre cealaltă parte alege să se îndrepte către război.

Aliaţii regionali ai regatului au salutat invitaţia saudită. Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat că, în "circumstanţele critice" actuale, ţările de la Golful Persic şi ţările arabe este necesar să dea dovadă de unitate.

Arabia Saudită şi EAU şi-au exprimat îngrijorarea. duminică, într-o reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), cu privire la o creştere a stocurilor mondiale de petrol. Ţările exportatoare şi-au afirmat hotârârea de a stabiliza piaţa, în pofida tensiunilor de la Golful Persic.

Ţările din cadrul OPEP sunt "unanime în voinţa lor de a continua să acţioneze în vederea atingerii stabilităţii între ofertă şi cerere", a anunţat ministrul saudit al Energiei Khaled al-Faleh, a cărui ţară este primul exportator mondial de petrol.

În pofida căderii exporturilor de petrol venezuelean - provocată de criza politică de la Caracas - şi iranian şi în pofida scăderii producţiei membrilor OPEP, stocurile de ţişei brut continuă să crească, potrivit EAU, conform News.ro.

Iranul - la rândul său membru OPEP -, o ţară în care sectorul petrolier este afectat de sancţiuni americane, a fost absent la această întâlnire.

Principalul rival regional al regatului saudit, Republica islamică a fost arătată cu degetul de Riad, în urma unor atacuri vizând un oleoduct saudit, revendicate de către rebeli yemeniţi huthi susţinuţi de Teheran, împotriva cărora luptă o coaliţie sub comandament sadit, în Yemen.

Aceste atacuri au avut loc la câteva zile după "acte de sabotaj" nerevendicate, la Golful Persic, care au vizat două nave saudite, una norvegiană şi una din EAU. Riadul a dat asigurări duminică cu privire la faptul căsecuritatea industriei sale petroliere este "solidă".
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus