Stiri de ultima ora

HABEMUS ORBAN! PRIMUL GUVERN LIBERAL Ura, a plecat Dăncilă!

HABEMUS ORBAN! PRIMUL GUVERN LIBERAL Ura, a plecat Dăncilă!
Economic
Miniştrii lui Orban au obţinut, ieri, votul de învestitură din partea Parlamentului României, cu toate că şedinţa de plen a fost boicotată de aleşii PSD şi de o parte dintre senatorii şi deputaţii Pro România. Astfel, avem primul Guvern liberal din istoria post-decembristă.

Cu 240 de voturi pentru, din 240 exprimate, guvernul a depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis şi va intra în activitate astăzi, când este programată şedinţa noului Executiv de la Palatul Victoria.

În faţa plenului Parlamentului, Ludovic Orban a spus: "Acest Guvern are un mandat limitat, de un an, iar tot ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere temporală a puterii. Avem de luat măsuri urgente. La ora actuală, foarte multe instituţii publice, autorităţi centrale şi locale nu au bugetul necesar pentru a încheia anul bugetar, există întârzieri în plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, ai asistenţelor acestora. Este fundamentală adoptarea unei OUG privind rectificarea bugetară".

Premierul s-a referit şi la situaţia pregătirii pentru sezonul rece, pregătire care, în opinia sa, este dezastruoasă. Ludovic Orban a precizat că stocurile energetice sunt la limită şi că regionalele Companiei Naţionale de Adminis­trare a Infrastructurii Rutiere nu au stocul necesar de materiale antiderapante pentru autostrăzile şi drumurile naţionale.

Alte priorităţi ale noului guvern sunt elaborarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2020, amâ­narea pensionării anticipate a peste 2800 de magistraţi, adoptarea măsurilor necesare pentru evitarea riscurilor de dezangajare a fondurilor europene.

Cu privire la fondurile europene, Ludovic Orban a spus: "Pe anul în curs suntem în risc de dezangajare a 500 milioane euro, cea mai mare parte din această sumă privind finanţări pe Programul Operaţional Regional. Anul viitor există un risc de dezangajare de 3,2 miliarde euro, în mare parte pe Programul Operaţional Infrastructură Mare, unde nu s-a semnat niciun contract din marile proiecte pe infrastructura de transport".

Orban s-a referit şi la execuţia bugetară la 9 luni şi la deficitul bugetar de 2,6%. În opinia premierului, deficitul va creşte, deoarece guvernul va trebui să achite rambursările de TVA pe care cabinetul Dăncilă le-a întârziat, precum şi decontările facturilor pe proiectele executate pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în valoare de câteva miliarde lei.

Premierul a reiterat faptul că noul cabinet va iniţia modificarea legislativă a Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, pe prevederile legate de energie, de Pilonul II de pensii, de Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. "Nu ne atingem de facilităţile fiscale acordate în domeniul construcţiilor", a precizat Ludovic Orban.

Referitor la Justiţie, el a spus că trebuie luat în serios raportul MCV pe anul 2019 şi că trebuie puse în practică recomandările privind Codul penal şi Codul de procedură penală, legile jus­tiţiei, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

În privinţa instituţiilor de forţă ale statului, Orban a spus: "Jandarmeria şi Poliţia trebuie să slujească intereselor cetăţenilor, să apere siguranţa vieţii şi proprietăţii fiecărui cetăţean şi să nu fie utilizate politic pentru apărarea potentaţilor zilei. Trebuie să terminăm cu interimatele, cu numirile politice şi cu pacticarea şefilor Poliţiei cu lideri politici. Toate posturile de conducere trebuie să fie ocupate prin concurs. Trebuie schimbată mentalitatea, reluate programele de pregătire şi completate efectivele".

În domeniul educaţiei naţionale, noul cabinet îşi propune relansarea învăţământului profesional, în scopul rezolvării lipsei acute de forţă de muncă calificată, care să conducă la relansarea industriei naţionale şi a economiei.

Programul de guvernare al cabinetului Orban prevede că, în domeniul sănătăţii, se va pune accent pe prevenţie, pe campania educaţională pentru detectarea bolilor într-o fază timpurie pentru a elimina mortalitatea evitabilă.

Pe politica externă, noul guvern se va axa pe parteneriatul strategic cu SUA, pe parteneriatul european, în cadrul UE, şi pe consolidarea rolului NATO. În domeniul apărării naţionale, va continua alocarea de 2% din PIB pentru armată. Ludovic Orban a spus: "Trebuie să ne integrăm la nivel european, astfel încât capacităţile noastre de producţie, din industria de apărare, să fie integrate în proiectele realizate de partenerii noştri din UE".

Şeful Guvernului a precizat că va evita la adoptarea de acte normative prin ordonanţe de urgenţă şi că obiectivele cabinetului său sunt restabilirea încrederii partenerilor strategici în România şi în Executiv, refacerea încrederii cetăţenilor în administraţia publică centrală şi în capacitatea sa de a guverna în interes public.

Ludovic Orban a precizat: "Vom avea toleranţă zero faţă de corupţie, toleranţă zero faţă de abuzuri. Vom negocia de pe picior de egalitate atât cu partenerii din UE, cât şi cu cei interni".

La rândul său, deputatul Dan Barna, preşedintele USR, a menţionat că îşi doreşte ca măsurile trecute în acordul politic încheiat cu premierul Ludovic Orban să devină obiective clare ale noului guvern. El a menţionat: "Pornim cu o majoritate care există, după o guvernare PSD Dragnea care aproape a scos România din Europa. (...) Pentru o mână de persoane cu probleme de corupţie, PSD a eliberat, prin recursul compensatoriu mii de persoane condamnate pentru fapte de violenţă gravă. Votul acordat de USR e un vot care nu este o garanţie că vom rămâne nepăsători la anumite derapaje şi la numirea eventuală a unor persoane cu probleme de integritate. Avem nevoie să ne depesedizăm ca societate".

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat: "Noi nu aşteptăm minuni de la noul guvern, ci o guvernare responsabilă faţă de fiecare cetăţean, respect faţă de fiecare om şi fiecare comunitate. De asemenea, aşteptăm o rectificare bugetară şi un proiect de buget pe 2020 echilibrat şi fără excese, cu 6% din PIB pentru Educaţie. Aşteptăm fondurile necesare pentru investiţii şi solicitarea către Comisia Europeană a realocării sumei de 2 miliarde euro de la POIM la POR".

Parlamentarii ALDE au susţinut că votul acordat guvernului Orban în­seamnă eliminarea riscului unei perioa­de de instabilitate costisitoare la finalul acestui an. Ei au cerut noului premier să respecte cele 12 puncte din acordul semnat cu ALDE şi un procent de 4% din PIB pentru investiţii în anul 2020.

Senatorii şi deputaţii PMP au declarat că, prin votarea cabinetului Orban, pun mai presus stabilitatea ţării.

Deputatul PMP, Marius Paşcan, a precizat: "Guvernul Orban are datoria să stopeze hemoragia alocării banilor de la bugetul de stat pe criterii politice, să considere prioritare marile proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară, extinderea reţelei de gaze naturale la 60% şi reformare educaţiei".

Parlamentarii PMP solicită noului guvern şi viitoarei majorităţi parlamentare să pună în practică rezultatul referendumului din 2009 privind un Legislativ cu 300 de aleşi şi alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

La şedinţă au participat şi foştii colegi ai social-democraţilor, Marius Bota - care a votat pentru căderea guvernului Dăncilă, Emanuel Savin (fos­tul primar al oraşului Buşteni) şi Mihăiţă Găină (finul ministrului demis al agriculturii - Petre Daea).

Remus Borza, fost deputat ALDE, fost independent, fost susţinător al cabinetului Dăncilă în momentul votării moţiunii de cenzură, a anunţat, ieri, că votează şi el pentru guvernul Orban.

De la formaţiunea Pro România, deşi liderul Victor Ponta a dispus ca parlamentarii partidului să nu participe la şedinţa de plen, au ales să fie prezenţi şi să voteze pentru noul guvern Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Emilia Meiroşu, Mircea Banias, Georgian Pop şi Damian Florea.

Amintim că miniştrii noului guvern au fost audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate în urmă cu o săptămână. Din lista celor 16 propuneri, doar trei nu au primit aviz pozitiv: Florin Cîţu la şefia Finanţelor Publice, Violeta Alexandru - pentru portofoliul Ministerului Muncii şi Ion Ştefan pentru funcţia de ministru al Dezvoltării şi Administraţiei Publice.

Deoarece avizul comisiilor parlamentare este unul consultativ, Ludovic Orban şi-a asumat întreaga listă propusă şi a mers cu ea în plenul Parlamentului, care a votat propunerea premierului desemnat.

• Cabinetul Orban 

- Ludovic Orban , prim-ministru, preşedinte al PNL, fost senator, ministru al Transporturilor şi secretar de stat în Ministerul Muncii.

- Raluca Turcan , vicepremier, a fost preşedinte interimar al PNL înainte ca Ludovic Orban să fie ales în congres. Este licenţiată în economie şi are un masterat în comunicare.

- Lucian Bode , ministrul Infrastructurii este la al treilea mandat de deputat, a fost ministru al Economiei în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu şi şeful sindicatului Electrica Zalău.

- Victor Costache , ministrul Sănătăţii este medic specializat în chirurgie cardiovasculară. A lucrat 12 ani în Franţa şi este membru al Colegiului Francez de Chirurgie cardiovasculară. A revenit în 2014 în România şi îşi desfăşoară activitatea în Sibiu.

- Nicolae Ciucă , ministrul Apărării Naţionale este militar de carieră, a condus Batalionul Scorpionii Roşii alături de care a participat la misiuni în Afganistan şi Irak. Din 2015 şi până săptămâna trecută a fost şeful Statului Major General.

- Bogdan Aurescu , ministrul Afacerilor Externe, a fost consilier prezidenţial în timpul mandatului lui Klaus Iohannis. Aurescu a reprezentat România la Curtea Internaţională de Justiţie în procesul pentru Insula Şerpilor, proces pe care România l-a câştigat în 2009, primind 80% din suprafaţa de 9700 de kilometri pătraţi aflată în dispută. Bogdan Aurescu a fost negociator-şef al Acordului româ­no-american privind apărarea antirachetă.

- Monica Anisie , ministrul Educaţiei este preşedinte al filialei PNL Sector 2 Bucureşti. Activează în calitate de profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tudor Vianu din Capitală, a fost director al Direcţiei de Inspecţie Şcolară.

- Violeta Alexandru , ministrul Muncii, preşedinte al PNL Bucureşti, a fost ministru delegat pentru dialog social în Guvernul Cioloş. Alexandru a fost consilier prezidenţial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu şi este unul dintre fondatorii Institutului pentru Politici Publice.

- Cătălin Predoiu , ministrul Justiţiei, a mai deţinut acest portofoliu în perioada 2008 - 2012. Este deputat, avocat şi cadru didactic la Facultatea de Drept.

- Florin Cîţu , ministrul Finanţelor se află la primul mandat de senator. A fost trezorier al unei bănci private.

- Ion Ştefan , ministrul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, este de profesie inginer electromecanic. A candidat, fără succes, în 2016 pentru funcţia de primar al municipiului Focşani, după care a reuşit să devină deputat la alegerile parlamentare din toamna aceluiaşi an. Principala controversă în legătură cu el este legată de declaraţia de avere în care a trecut o casă de 910 mp şi a dat vina pe soţie pentru dimensiunile construcţiei.

- Marcel Vela , ministrul Afacerilor Interne, senator. A fost primar al oraşului Caransebeş.

- Costel Alexe , ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, este preşedinte PNL Iaşi şi se află la al doilea mandat de deputat. Este doctor în geografie fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

- Adrian Oros , ministrul Agriculturii este doctor în medicină veterinară şi a fost şeful Direcţiei Sanitare Veterinare Cluj. Este preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Cluj. A fost membru al PNŢCD.

- Ioan Boloş , ministrul Fondurilor Europene. A fost secretar de stat la Transporturi, a condus Direcţia de Management al Proiectelor din Primăria Oradea, care a atras fonduri europene de 187 milioane euro.

- Virgil Popescu , ministrul Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri şi Turismului, este vicepreşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Este inginer şi doctor în management. A fost secretar de stat în Ministerul Economiei.

- Bogdan Gheorghiu , ministrul Culturii, deputat PNL. Este actor, fost realizator de emisiuni radio - TV şi a înfiinţat două posturi regionale de televiziune.

- Ionuţ Stroe , ministrul Tineretului şi Sportului, este din 2008 deputat în Parlamentul României. Licenţiat în drept şi inginerie, are un masterat în finanţe. A fost director de programe la Autoritatea pentru Tineret şi purtător de cuvânt al PNL.

Viorica Dăncilă a declarat că ieri a fost ziua în care preşedintele Klaus iohannis, care a călcat în picioare Constituţia, a reuşit să-şi impună "locotenenţii" la Palatul Victoria.

Fostul premier a spus: "PSD intră oficial în opoziţie şi ne vom asuma cu maximă responsabilitate responsabilităţile. Avem un pre­şedinte anti-democraţie şi anti-Constituţie şi care lucrează împotriva românilor. Singurul lucru pe care îl clamează este să dispară PSD. Să dispară şi pensionarii, şi angajaţii la stat, şi agricultorii, domnule Iohannis? În programul guvernului dvs. asta vedem, că veţi abandona creşterile făcute de noi, şi veţi creşte tarifele la gaze şi energie".

Preşedintele grupului politic Renew Europe, Dacian Cioloş a precizat că noul păremier Ludovic Orban are o misiune dificilă în următorul an, iar greutatea cu care s-a constituit fragila majoritate parlamentară arată că este nevoie de alegeri parlamentare anticipate pentru a oferi o clară perspectivă politică.

Într-un comunicat de PPE, Daul arată că noul guvern de la Bucureşti va avea sarcina dificilă de a corecta pagubele făcute ţării de guvernul social-democrat: "'Ani de zile standardele democratice au fost slăbite, statul de drept a fost ignorat şi reputaţia României în Europa a avut de suferit. Totuşi, partidele membre ale PPE rămân dornice să-şi asume responsabilitatea şi Ludovic Orban se ridică la înălţimea provocării. Sunt sigur că Ludovic Orban, alături de preşedintele Iohannis, va lua măsurile necesare şi urgente pentru a asigura că statul de drept prevalează, că sistemul de justiţie funcţionează şi că România devine un partener de încredere în regiune şi în Europa încă o dată. Partidul Popular European este alături de partidele sale şi susţine pe deplin noul guvern pentru realizarea acestor scopuri'.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus