Stiri de ultima ora

Guvernul, fără bani pentru acciza la motorină. Promisiunea făcută transportatorilor

Guvernul, fără bani pentru acciza la motorină. Promisiunea făcută transportatorilor
Economic
Guvernul nu mai are bani să le restituie transportatorilor supraacciza la motorină, în condițiile în care fondurile de 20 de milioane de lei alocate pentru acest an s-au epuizat. Drept urmare, Uniunea Transportatorilor solicită autorităților suplimentarea bugetului.

Printr-un comunicat de presă, transportatorii atrag atenția Guvernului că prin restituirea supraaccizei, consumul de motorină este menținut în România, de unde statul poate încasa TVA și restul de acciza. În caz contrar, mașinile firmelor de transport rutier vor alimenta din țările vecine, ceea ce va avea un impact negativ asupra bugetului de stat.

În același timp, transportatorii avertizează că vor fi nevoiți să majoreze tarifele de transport cu cel puțin 12%, pentru că nu și-au primit banii, creștere care se va resimți direct în prețurile plătite de populație.

În perioada 2014-2017, au fost aprobate 2.638 cereri de restituire a supraaccizei, în valoare de peste 67,6 milioane lei.

Suma necesară restituirii supaaccizei, așa cum au solicitat transportatorii, va fi prinsă la rectificare, a promis, joi, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax.

„Pot să vă spun că suma întreagă se prinde la rectificare, astfel încât rambursarea accizei către transportatori să fie făcută… Ministerul Finanțelor a cerut acest lucru din 25 mai la Transporturi, ca suma respectivă să fie comunicată și prinsă în rectificare”, a spus Teodorovici.

Din datele recente publicate de Comisia Europeană, firmele de transport rutier plătesc 96 de eurocenți pentru un litru de motorină în România, în comparație cu Ungaria unde prețul este de 95 de eurocenți, Bulgaria 92 și Slovenia 94.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus