Stiri de ultima ora

GEST DE PACE: Pakistanul predă Indiei pilotul luat prizonier în Kashmir

GEST DE PACE: Pakistanul predă Indiei pilotul luat prizonier în Kashmir
Economic
Pakistanul a predat astăzi Indiei un pilot luat prizonier săptămâna aceasta în Kashmir, un "gest de pace" destinat să pună capăt uneia dintre cele mai grave crize din ultimii ani între cele două puteri nucleare, relatează AFP.

Locotenent-colonelul Abhinandan Varthaman, îmbrăcat în civil, a traversat pe jos postul de frontieră de la Wagah - cu mai multe ore întârziere faţă de programul anunţat. El părea să aibă un ochi învineţit.

Însoţit de o femeie şi mai mulţi militari înarmaţi, el s-a oprit, câteva momente, cât timp grilajul înalt care desparte cele două ţări s-a deschis în faţa sa. Odată intrat pe teritoriul indian, el a strâns mâna unui militar, iar altul l-a îmbrăţişat.

Venirea sa a fost salutată de premierul indian Narendra Modi pe Twitter. "Bine ai venit acasă, locotenent-colonel Abhinandan! Naţiunea este mândră de curajul tău exemplar".

Postul de frontieră de la Wagah, situat între marile oraşe Lahore (Pakistan) şi Amritsar (India), este un loc foarte simbolic, cunoscut printr-o ceremonie care are loc în fiecare după-amiază, cu mare tam-tam, parade la milimetru şi pocnete de tocuri în fiecare tabără - în faţa unui public galvanizat de fervoare patriotică.

Mii de persoane au aşteptat, asttăzi întreaga zi , de partea indiană, agitând steaguri şi scandând sloganuri, pentru a-l primi pe cel care a devenit un erou în ţara sa. Mulţimea s-a dispersat ulterior, în orele dinaintea sosirii sale.

Eliberarea sa, anunţată ieri de către premierul pakistanez Imran Khan, a fost prezentată drept un "gest de pace" adresat Indiei, după periculoasa confruntare militară care a opus săptămâna aceasta cele două ţări surori şi inamice.

Pentru prima oară de decenii, avioane de vânătoare din cele două ţări s-au înfruntat şi au procedat la incursiuni în teritoriul advers, provocând îngrijorări comunităţii internaţionale, care se temea că situaţia ar fi putut scăpa de sub controlul liderilor lor. Îndemnurile la reţinere s-au multiplicat din toate părţile.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus