Stiri de ultima ora

Germania se confruntă cu o criză a sparanghelului pentru că nu mai găseşte muncitori sezonieri. Legea din România e mai avantajoasă pentru zilieri

Germania se confruntă cu o criză a sparanghelului pentru că nu mai găseşte muncitori sezonieri. Legea din România e mai avantajoasă pentru zilieri
Economic
Sectorul agricol al Germaniei se confruntă cu o criză de mână de lucru, după ce numărul muncitorilor sezonieri, cei mai mulţi din estul Europei - români şi polonezi - a scăzut, iar oamenii refuză să mai lucreze pe salariul minim oferit în această ţară.

Potrivit money.ro, muncitorii din agricultură, din pomicultură, din amenajări de grădini primesc salariul minim pe economie, care este de circa 3,5 euro pe oră  în Germania, iar programul de lucru în aceste sectoare ar fi de circa 12 ore pe zi, astfel că sunt tot mai puţini doritori pentru aceste locuri de muncă.

În acest context, modificările legislative în domeniul zilierilor, aduse de Guvernul român, ar trebui să stimuleze o revenire a muncitorilor români din aceste domenii din străinătate către piaţa locală. Potrivit prevederilor legale,  niciun muncitor de sezon nu mai poate fi plătit cu mai puţin de 12,4 lei pe oră în România. În plus, angajatul sezonier benficiază şi de asigurare medicală şi contribuţie la pensie. Per total, condiţiile de plată din aceste domenii par a fi similare celor din Germania, cu avantajul că muncitorii nu mai trebuie să-şi părăsească ţara.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus