Stiri de ultima ora

Fratele initiatorului legii darii in plata, Cosmin Zamfir, are un credit de 720.000 de euro. El se judeca in prezent cu institutia de credit pe motiv de clauze abuzive

Fratele initiatorului legii darii in plata, Cosmin Zamfir, are un credit de 720.000 de euro. El se judeca in prezent cu institutia de credit pe motiv de clauze abuzive

Foto: Hotnews

Theodor Cosmin Zamfir, fratele deputatului Daniel Zamfir, autorul proiectului legii darii in plata are contractat un credit de 720.000 de eurode la Credit Europe Bank. In plus, considerand ca i-au fost impuse clauze abuzive in contract. "Fratele meu doreste sa isi duca pana la capat contractul, dar sa plateasca suma corecta", a declarat pentru HotNews.ro deputatul Zamfir, care a admis ca e vorba de fratele lui. Intrebat daca propriul frate nu se va pune la adapostul legii darii in plata, deputatul a declarat ca nu. La o prima vedere insa, ai putea spune ca e o lege cu dedicatie pentru fratele lui sau, asa cum spune BNR, pentru samsarii imobiliari.

De pilda, in Comisia Juridica a Camerei, cea care a trimis proiectul legii darii in plata in plen, 12 membri au de dat banilor peste 1,6 milioane de euro. Unul singur are chiar imprumuturi de 680 .000 de euro la o singura banca. Nu e nimic anormal in asta. Spun doar ca moral e sa te abtii in a-ti da verdictul pe o astfel de lege. Nu stiu daca se poate vorbi tehnic vreo incompatibilitate, spun doar ca exista niste deficiente de etica si morala.

Sa vedem insa cum se impart creditele garantate cu ipoteca in Romania. Pe o statistica a BNR, existau la sfarsitul lui septembrie 475,7 mii de asemenea contracte. Dintre acestea, 178.000 erau pentru achizitii locuinte, 139.000 erau pentru construire de case, restul fiind credite de consum garantate cu ipoteci. "La împrumuturile mai mici de 150.000 de euro ponderea sumelor restante faţă de cele da­torate este de 1,69%. Pe de altă parte, la împru­mu­turile ipotecare cu o valoare cuprinsă între 150.000 de euro şi 2 mil. euro, ponderea sumelor res­tante faţă de cele datorate este cuprinsă între 11,67% şi 38,5%, în timp ce la creditele de peste 2 mil. euro procentul ajunge la 46%, potrivit datelor BNR. Su­mele res­tante faţă de ce­le datorate în cazul cre­ditelor sub 150.000 euro? Doar 1,69%, respec­tiv 4,13%. La celelalte (mai mari de 150.000 euro) se ajun­ge la peste 40% şi chiar 100%. Şi atunci în­treb: ci­ne va be­ne­ficia de lege? În niciun caz cei cu cre­­­dite mai mici de 150.000 eu­ro“, spu­ne Ni­­colae Cin­teză, di­rectorul Direc­ţiei Su­pra­­ve­ghe­­re din BNR, citat de ZF. Datele de mai sus sustin teoria "gruparii" din jurul BNR cu privire la cei carora li s-ar adresa darea in plata, si anume samsarii imobiliari.

Cinteza a sugerat in repetate randuri ca  daca DNA s-ar implica in mecanismul aparitiei acestei legi, ar putea avea parte de cateva surprize.

De cealalta parte, poate ca pentru unii dintre supra-indatorati, legea aduce o gura de oxigen. Tot ceea ce initiatorii legii, daca ar fi vrut sa dovedeasca buna-credinta, ar fi putut sa faca, era sa instituie plafoane: legea sa se aplice doar pentru cei care au la activ o restructurare, care fac dovada imposibilitatii ratelor, iar valoarea locuintei sa nu depaseasca 150.000 de euro.

Citeste mai multe despre    daniel zamfir • darea in plata

O crunta ironie pune capat vietii lui Douglas Tompkins, co-fondatorul american al marcii de imbracaminte si echipamente sportive ''The North Face''.
HotNews.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus