Stiri de ultima ora

Fondul Proprietatea: Preţurile reglementate la energie vor aduce venituri mai mici la buget, investiţii reduse şi distorsionarea pieţei

Fondul Proprietatea: Preţurile reglementate la
energie vor aduce venituri mai mici la buget, investiţii reduse şi distorsionarea
pieţei
Economic
Fondul Proprietatea susţine că aplicarea ordinului ANRE privind preţurile reglementate la energie va avea un „impact foarte dăunător” şi va reduce veniturile statului şi investiţiile, distorsionând piaţa.

Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea majoră cu privire la impactul foarte dăunător asupra companiilor şi investiţiilor din sectorul energetic, a securităţii energetice a României şi, în final, a consumatorilor, dacă se va implementa Ordinul publicat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate („Ordinul”).

Ordinul publicat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate, recent adoptat, va crea dezechilibre severe pe piaţa energiei din România, dintre care Fondul Proprietatea le subliniază pe următoarele:

Pe de altă parte, Ordinul afectează în mod sever companiile, forţându-le să vândă energie pe piaţa reglementată:

De asemenea, Ordinul care stabileşte preţuri reglementate încalcă în mod flagrant legislaţia naţională şi europeană în vigoare. Atât Legea 132/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale (Legea energiei), cât şi Directiva Europeană 72/2009 care stabileşte reguli comune pentru pieţele interne ale energiei cer în mod categoric ca mecanismele de reglementare a preţurilor să fie: (1) nediscriminatorii faţă de producătorii de electricitate; (2) justificate din punct de vedere economic; şi (3) transparente. Ordinul nu îndeplineşte niciuna dintre aceste trei condiţii.

Comentând pe marginea Ordinului ANRE, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: „Măsurile propuse sunt extrem de mioape, orientate către beneficii pe termen scurt, cu costuri disproporţionat de ridicate. Ele vor avea ca efect profituri mai puţin sustenabile pentru companiile afectate, având impact atât asupra taxelor, cât şi a dividendelor încasate la bugetul de stat şi vor distruge investiţiile viitoare din setorul energetic şi periclita securitatea energetică a României. Între timp, consumatorii, care se presupune că vor fi protejaţi prin preţul reglementat, ar putea economisi foarte puţin la facturile de energie. Ordinul ANRE se bazează pe premisa falsă că mecanismele economice pot fi controlate prin decizii administrative. Este o reţetă pentru dezastru care va duce la pierderi semnificative pentru companiile din energie şi va alunga investitorii din piaţă. În acest sens, cel mai îngrijorător efect este acela că, prin împovărarea companiilor precum Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu regulamente fără justificare economică, ANRE omoară gâsca cu ouă de aur. Pe termen lung, românii nu vor beneficia de pe urma Ordinului, iar ţara ar putea fi forţată să importe energie la preţuri mai ridicate şi care nu pot fi controlate de autorităţile române.”

Fondul Proprietatea solicită ANRE să ia la cunoştinţă efectele extrem de dăunătoare ale Ordinului asupra sectorului energiei şi recomandă consultări aprofundate cu stakeholderii din industrie.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus