Stiri de ultima ora

FMI şi-a redus estimările privind creşterea economiei mondiale în 2013

FMI şi-a redus estimările privind creşterea economiei mondiale în 2013
Economic
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit, miercuri, în jos, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2013, în condiţiile în care preconizează că zona euro va rămâne în recesiune pentru al doilea an consecutiv, transmite AFP.

Într-o versiune actualizată a raportului Perspectivele Economiei Mondiale , FMI estimează că economia mondială va înregistra un avans de 3,5% în 2013, mai puţin decât creşterea de 3,6% preconizată în luna octombrie a anului trecut. În cazul zonei euro, FMI se aşteaptă în 2013 la o contracţie de 0,2%, în loc de un avans de 0,2% cât estima în toamna anului trecut.

Zona euro continuă să reprezinte un risc considerabil pentru perspectivele economiei mondiale , arată raportul FMI.

Potrivit FMI, activitatea în economiile avansate ar urma să rămână la un nivel slab în acest an, cu o creştere de 1,4%, urmând a se întări până la 2,2% în 2014. Comparativ, în luna octombrie a anului trecut FMI estima că economiile dezvoltate vor înregistra o creştere de 1,5% în 2013.

În schimb, ritmul de creştere în economiile emergente şi în curs de dezvoltare ar urma să se întărească până la 5,5% în acest an şi la 5,9% în 2014, după un avans de 5,1% în 2012, adăugând că politicile de sprijin au ajutat la stimularea creşterii chiar dacă cererea slabă venită din partea partenerilor comerciali va continua să fie o problemă.

În cazul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, FMI şi-a redus cu 0,1% estimările privind ritmul de creştere ce va fi înregistrat în acest an până la 2,4%, dar a păstrat nemodificate prognozele pentru anul viitor, când ar urma să se înregistreze un avans de 3,1%. Potrivit FMI, în 2012 aceste state au înregistrat o creştere de 1,8%. AGERPRES

Articole similare :
comments powered by Disqus