Stiri - Editia din date de 03-10-2017

Arhiva stiri din data de:
03-10-2017 Stiri de ultima ora din

FIC: România riscă o procedură de infringement dacă plata defalcată a TVA va fi obligatorie pentru toate firmele

Economic
România riscă declanșarea unei proceduri de infringement pentru încălcarea directivelor europene dacă va implementa plata defalcată a TVA în mod obligatoriu pentru toate firmele, a declarat, marți, Bogdan Anghel, membru în boardul Consiliului Investitorilor Străini, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Acesta a arătat că, marți dimineață, s-a anunțat că, din 450.000 companii înregistrate în scopuri de TVA, numai 175 au optat pentru acest lucru.

"În forma în care este în vigoare acum, România este singura țară din Europa care o aplică la modul general și obligatoriu. Aceasta ar însemna un infringement pentru încălcarea directivelor europene. Aceasta deoarece, în primul rând, există în jurisprudența europeană un principiu numit al proporționalității, iar noi considerăm că această măsură nu este proporțională cu scopul său, spre exemplu amenda de 50% din valoarea TVA care trebuie să fie plătită dacă nu ești în sistem este cu totul neproporțională în comparație cu scopul urmărit", a adăugat Anghel.

Al doilea lucru pentru care oficialul FIC crede că România riscă o procedură de infringement este că non-rezidenții vor fi obligați să-și deschidă conturi bancare în țara noastră, ceea ce contravine principiului liberei circulații a capitalului în Uniunea Europeană, așa cum prevede tratatul de aderare.

"În al treilea rând, faptul că intervii între doi agenți economici cu un cont bancar obligatoriu de TVA înseamnă că, practic, schimbi regulile din directiva privind TVA și trebuie să ceri acordul Comisiei Europene pentru asta", a arătat reprezentantul FIC.

Întrebat care ar putea fi beneficiile acestei măsuri, Anghel a arătat că, la nivel declarativ, scopul măsurii este reducerea evaziunii fiscale, însă este nevoie de măsuri suplimentare pentru a se ajunge aici.

"Split TVA, ca și concept, are în substanță și reducerea evaziunii fiscale. Practic, însă, pentru a urmări acest scop, de reducere a evaziunii fiscale, ar trebui ca ANAF să aibă o analiză de risc performantă care să fie automatizată și care să răspundă în timp real, pentru că, în acele trei zile, ei ar trebui să recunoască profilul unui potențial evazionist și atunci am putea să spunem că acest sistem de split TVA urmărește și reducerea evaziunii fiscale. Până în momentul în care analiza de risca a ANAF nu este una informatizată, cu baze de date integrate cu mai multe autorități, îmi este greu să cred că în trei zile vor avea suficiente informații să își dea seama de profilul acelui contribuabil. Aici este marea problemă", a mai spus Anghel.

Guvernul a decis,în luna august, introducerea plății defalcate a TVA în mod obligatoriu pentru toate firmele, de la 1 ianuarie. Măsura se aplică opțional de la 1 octombrie.

Cu toate acestea, în urmă cu o săptămână, senatorii au votat, în cadrul ședinței Comisiei de buget-finanțe, un amendament prin care plata defalcată a TVA ar urma să se aplice doar companiilor care semnează contracte cu statul, iar pentru restul măsura să devină opțională.Va recomandam sa cititi si :
21
sep.
cat incaseaza statul roman din tva suntem intr un trend descendent
Economic
La capitolul încasări în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată nu stăm foarte bine. Suntem într un trend descendent. Are și un record negativ și din păcate suntem pe ultimul...

31
aug.
fic introducerea cu titlu obligatoriu a platii defalcate la tva va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri
Economic
Introducerea cu titlu obligatoriu a plății defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri și va provoca blocaje majore...

21
sep.
anghel pwc bugetul statului nu incaseaza aproximativ 38 din tva
Economic
Bugetul statului nu încasează aproximativ 38 din TVA, iar România nu stă bine în ceea ce privește banii colectați din această taxă, a declarat, joi, Daniel Anghel, lider impozite și...

14
nov.
ultima strigare pentru plata defalcata a tva ce mutare va face ministerul de finante
Economic
În respingerea cererii de derogare trimise de Ministerul Finanțelor în toamna trecută, Comisia Europeană argumentează că plata defalcată a TVA, așa numitul Split TVA, nu este proporțională cu obiectivele declarate...

22
sep.
72 dintre companii spun ca au nevoie de cel putin 6 luni pentru implementarea split tva
Economic
Aproape trei sferturi dintre companiile participante la un sondaj derulat de PwC România au declarat că estimează că au nevoie de un termen de cel puţin şase luni pentru implementarea...


comments powered by Disqus
Foto:

Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Economic:
Artilcole stiri grupate pe subiecte