Stiri - Editia din date de 14-11-2017

Arhiva stiri din data de:
14-11-2017 Stiri de ultima ora din

EXCLUSIV Pregătit pentru funcția de director financiar. Fiul celui mai bogat bancher român, angajat la Nuclearelectrica

Economic
EXCLUSIV Pregătit pentru funcția de director financiar. Fiul celui mai bogat bancher român, angajat la Nuclearelectrica

Marius Ioan Dănilă, fiul lui Nicolae Dănilă, considerat cel mai bogat bancher din România și cel care a fost susținut politic de Viorel Hrebenciuc ca să ajungă în Consiliul de Administrație al BNR, a fost angajat la compania strategică a statului Nuclearelectrica.

Marius Dănilă (foto) a primit postul de expert financiar, începând cu data de 10 noiembrie, pe o perioadă determinată de 4 luni, potrivit informațiilor primite de la Nuclearelectrica la solicitarea „României libere”.

Dar, conform surselor noastre, Marius Ioan Dănilă (42 de ani) este pregătit să preia funcția de director financiar al producătorului de electricitate, ocupată în prezent de Mihai Darie, al cărui mandat expiră însă în luna februarie a anului viitor. Funcția este extrem de importantă, în contextul în care Nuclearelectrica se pregătește de investiții uriașe, cum e retehnologizarea Reactorului 1 de la Cernavodă, ale cărei costuri sunt evaluate la 1,2-1,5 miliarde de euro. Cel mai mare proiect va fi finalizarea reactoarelor 3 și 4, unde finanțarea principală va fi asigurată de compania chineză China General Nuclear Power, cu care statul român se află în negocieri.

Reprezentanții Nuclearelectrica afirmă, totuși, că angajarea lui Marius Dănilă s-a făcut prin concurs și cu publicarea anunțului pe site-ul companiei, în aplicația dedicată recrutării de personal, pentru acest post fiind depuse trei candidaturi.

Fost angajat la BCR și la o firmă de-a lui Comănescu

A lucrat un an la ING Bank, în perioada 1997-1998, apoi în anul 2000 se angajează la BCR, ce era condusă de tatăl său. La BCR stă câteva luni, apoi pleacă la o bancă din Marea Britanie, dar revine la BCR în octombrie 2004 și stă până în 2008, ca manager executiv la Divizia Group Management and Capital Markets, apoi la divizia de Investment Banking. În august 2008 se angajează la Upetrom Group Management, firmă condusă de omul de afaceri Gabriel Comănescu. La firma lui Comănescu a lucrat timp de 7 ani și cinci luni, în funcția de Executive Manager pe zona Financial Strategy and Corporate Development. Apoi, în perioada ianuarie 2016 și ianuarie 2017 a fost director general adjunct la firma G&D Audit, unde tatăl său deținea acțiuni. În paralel, a avut funcția de Risk Manager la SAI Star Asset Management SA, o altă firmă a familiei. De asemenea, din octombrie și până în prezent, este lector la Universitatea Româno-Americană.

Tatăl, de la Bancorex la BNR 

Foarte important este că Marius Dănilă este fiul lui Nicolae Dănilă, considerat de presă, acum câțiva ani, ca fiind cel mai bogat bancher. Activitatea acestuia din urmă este legată de Banca Română de Comerț Exterior (Bancorex), unde a avut funcția de administrator special în perioada martie - octombrie 1999. După lichidarea acesteia prin fuziunea cu Banca Comercială Română (BCR), a devenit, în noiembrie 1999, prim-vicepreședinte al BCR, apoi președinte, iar la privatizarea băncii, în 2006, a devenit președinte executiv al BCR. În 2009 este numit, la susținerea lui Viorel Hrebenciuc, care era atunci președintele PSD, pentru postul de membru în Consiliul de Administrație al BNR, funcție pe care a ocupat-o până în 2014.

Averea tatălui și a fiului

În 2010, bancherul avea o avere în active financiare de circa 20,8 milioane euro, din care 11,5 milioane euro depozite bancare, plus plasamente în fonduri de investiții, potrivit informațiilor publicate în presă. Conform declarației de avere depuse în 2013, ca membru în CA al BNR, familia Dănilă deținea numeroase terenuri și mai multe imobile. Astfel, cei doi soți aveau un teren de 10.000 mp în Snagov, unul de 2.000 mp în Otopeni, altul de 43.000 mp în Tărtășești (județul Dâmbovița), unul de 1.160 mp în Sinaia, dar și 295 mp în București. De asemenea, cei doi soți dețineau trei apartamente în București (de 97 mp, de 135 mp și 182 mp), o casă în Capitală cu suprafață la sol de 143 mp,  precum și o casă cu o suprafață la sol de 270 mp în Snagov. Totodată, Nicolae Dănilă a declarat atunci 13 conturi la diverse bănci, printre care unul de 4,67 milioane euro și altul de 644.410 euro la Banca Transilvania, deci în total, peste 5,3 milioane euro doar în acestea două. Alte 3,9 milioane de lei erau plasate în fonduri de investiții. În 2006, presa scria că cei doi soți ar fi donat în 1992 fiului, minor pe atunci, un apartament de 4 camere din Calea Floreasca. În 1994, când avea 19 ani, Marius Ioan și-ar fi cumpărat pe cont propriu un apartament cu 5 camere și garaj în suprafață de 412 mp pe Calea Dorobanți.

Cosmin Ghiță vrea să mai stea la conducere

În prezent, Nuclearelectrica, unul dintre cei mai importanți producători de electricitate deținuți de stat, cu o cotă de aproape 20% din piață, este condusă de Cosmin Ghiță, un tânăr de doar 28 de ani, fără experiență în domeniu și care anterior nu a mai condus altă companie. Acesta a preluat funcția pe 2 septembrie, fiind numit pentru un mandat temporar de 4 luni, care expiră așadar la începutul lunii decembrie. Ministerul Energiei l-a numit în fruntea acestei companii strategice fără concurs și selecție conform OUG 109/2011 privind managementul corporativ. Cum ministerul nu a demarat încă procedura de selecție a unui manager, este foarte probabil ca mandatul lui Ghiță să fie prelungit, tot provizoriu. De altfel, acesta vrea să mai rămână în fruntea companiei și a organizat chiar, în luna octombrie, o întâlnire cu presa de specialitate, pentru a-și prezenta planurile.Va recomandam sa cititi si :
09
dec.
top 300 capital bancherul care si a sporit averea cu 3 milioane de euro intr un an
Economic
Averea celui mai bogat bancher din România, Nicolae Dănilă, a crescut într un singur an cu trei milioane euro, respectiv cu 17 , lucru care l a propuslat în Top 300 Cei mai...

21
nov.
nicolae danila ramane la bnr intr o pozitie nou creata de consilier pe strategie al guvernatorului
Economic
Nicolae Dănilă a fost membru în consiliul de administraţie al BNR între 2009 şi 2014. Anterior a fost 7 ani preşedinte al BCR, cea mai mare bancă locală. BNR avertizează...

01
aug.
castiga intr un an cat altii in sapte cat a castigat cel mai bogat bancher din romania anul trecut
Economic
bancher erste group , câştigă într un an cât alţii în şapte , cel mai bogat bancher din românia , nicolae dănilă Nicolae Dănilă Cei mai mulţi bani i a câştigat din...

10
sep.
tribunalul bucuresti bcr trebuie sa i plateasca lui temesan drepturi salariale de 45 milioane euro
Actualitate
Tribunalul București a decis ca fostul președinte al Bancorex Răzvan Temeșan să primească de la Banca Comercială Română BCR peste 4, 5 milioane de euro, reprezentând drepturile salariale din momentul în...

11
sep.
150000 de euro pentru un teren de 5 milioane de euro
Actualitate
Fantoma băncii de stat mamut care a fost devalizată în anii ’90 încă bântuie în România și produce bani pentru băieții deștepți. În contul unei datorii la Bancorex de zece...


comments powered by Disqus
Foto:


Evaluare/reevaluare active Wagner Invest Evaluare/reevaluare active Wagner Invest
Evaluare/reevaluare active
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Economic:
Artilcole stiri grupate pe subiecte