Stiri de ultima ora

EUROPARLAMENTARE 2019 SI REFERENDUM: Urnele s-au deschis la 7:00

EUROPARLAMENTARE 2019 SI REFERENDUM: Urnele s-au deschis la 7:00
Economic
Actualizare BEC - prezenţă la urne: Până la ora 10,00 au votat 6,5% dintre alegători

Prezenţa la urne pe ţară la alegerile europarlamentare a fost, astăzi, până la ora 10,00, de 6,5%, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Biroului Electoral Central.

Actualizare Ludovic Orban: "Votul, cea mai puternică armă a fiecărui cetăţean"

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat, astăzi, că votul este "cea mai puternică armă" pe care o are la dispoziţie fiecare cetăţean, susţinând totodată că rezultatul scrutinului va surprinde şi va arăta clar că lucrurile "s-au schimbat fundamental" în ţara noastră.

"Sunt convins că azi va fi o victorie a românilor, o victorie a românilor de bună credinţă, a românilor cu şapte ani de acasă, a românilor cu bun simţ, care îşi câştigă cinstit existenţa, a românilor care vor cu adevărat binele României. Această victorie a românilor va însemna, din punctul meu de vedere, că cei care sunt azi la putere nu vor mai avea nicio legitimitate să menţină puterea. (...) Sunt convins că va fi un rezultat care va surprinde pe toată lumea şi care va arăta clar că lucrurile s-au schimbat fundamental în România şi că cetăţenii nu mai vor să se întâmple în România ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani jumătate", a declarat liderul PNL, după ce a votat la o secţie din Dobroeşti (Ilfov).

Orban a subliniat că "adevăraţii deţinători ai puterii publice" în România sunt cetăţenii, iar exercitarea acestei puteri se face prin vot.

"Votul este cea mai puternică armă pe care o are la dispoziţie fiecare cetăţean român. Sunt convins că românii au înţeles lucrul acestea, sunt convins că românii nu se vor lăsa manipulaţi, nu se vor lăsa intimidaţi şi îşi vor exercita dreptul de vot, atât la referendum, cât şi la alegerile pentru Parlamentul European. Am convingerea că referendumul va trece, că se va întruni cvorumul şi că oamenii îşi vor exprima voinţa la acest referendum, pentru că sunt convins că majoritatea zdrobitoare a cetăţenilor români îşi doresc ca la conducerea României să fie oameni cinstiţi, corecţi şi, de asemenea, îşi doresc ca oricine săvârşeşte fapte de corupţie să fie pedepsit şi să nu poată să îşi găsească soluţii de a scăpa de pedeapsă, adoptând ordonanţe sau legi", a susţinut el.

Preşedintele PNL a menţionat că şi-a exercitat dreptul constituţional la vot atât la referendumul convocat de preşedintele României, cât şi la alegerile pentru Parlamentul European.

"Am votat astăzi ca să fiu sigur că România va fi condusă de oameni cinstiţi, de oameni corecţi, de oameni care respectă legea şi nu de hoţi. Am votat astăzi ca să fiu sigur că Guvernul nu va mai putea emite ordonanţe de urgenţă în care să calce în picioare drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor, să calce în picioare independenţa Justiţiei, să pună între paranteze parcursul european al României. Am votat astăzi pentru a fi sigur că România va rămâne un stat european, că va fi bine reprezentată în Parlamentul European de oameni apreciaţi, de calitate, de oameni care să poată influenţa deciziile la nivel european, care să câştige aprecierea şi respectul partenerilor europeni, de oameni care să aşeze România la masa negocierilor şi deciziilor ca partener egal şi de oameni care pot să fructifice la maximum apartenenţa României la UE, pentru a aduce cât mai multe beneficii pentru români", a spus liderul liberal.

Actualizare Corina Creţu: "Am votat cu speranţa unui nou început"

Corina Creţu, comisar european şI candidată la alegerile europarlamentare pe lista Pro România, a declarat, astăzi, la ieşirea de la urne, că a votat cu speranţa unui nou început.

"Am votat cu speranţa unui nou început. Îmi pare bine să fiu în cadrul organizaţiei Cluj, a judeţului, a organizaţiei din Cluj-Napoca. Am venit să votez pentru echipa noastră de profesionişti, pentru un viitor mai bun pentru România, un viitor care sigur să ne întărească prestigiul şi respectul în cadrul Uniunii Europene", a spus comisarul european.

Întrebată dacă a votat şi pentru referendum, Corina Creţu a spus că "aşa este normal".

"Buletinele de vot pentru referendum de fapt ar trebui să oblige statul român să aplice nişte legi care există deja", a spus aceasta.

Comisarul european a venit la secţia de votare însoţită de Ioan Rus, fost ministru în mai multe guverne, şi de reprezentanţi ai Pro România Cluj.

"Eu am votat cu speranţa unei structurări solide a unei noi stângi europene adevărate în România. Şi am votat şi pentru referendum şi pentru Pro România", a declarat, la rândul său, Ioan Rus.

Actualizare Românii din străinătate s-au prezentat să voteze de la primele ore ale dimineţii, la mai multe secţii de votare fiind cozi. La Roma, Bruxelles, Stuttgart, Londra sau Viena sute de persoane îşi aşteaptă rândul, unele chiar în ploaie.

Actualizare Primarul Chirica şi candidatul independent George Simion, primii votanţi la o secţie din municipiu

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, şi candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion şi-au exercitat dreptul de vot, în această dimineaţă, aceştia prezentându-se la urne imediat după deschiderea programului de votare, la secţia de votare nr. 201 din municipiu.

"Prin faptul că m-am prezentat la vot la deschiderea secţiilor de votare vreau să arăt că trebuie să ne trezim mai devreme. De 30 de ani stăm şi aşteptăm să facă alţii munca pentru noi. Fiecare cetăţean din România trebuie să îşi asume votul. Invităm pe toată lumea să iasă la vot, să voteze responsabil, să gândească înainte de a pune această ştampilă care decide viitorul. Sperăm la un viitor mai bun", a declarat, la ieşirea de la vot, primarul Mihai Chirica.

El a fost urmat în secţia de votare de candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion, care a votat pe listele suplimentare.

"Am votat la Iaşi, oraşul celor trei mari Uniri, pentru a avea o Românie care să fie mare în Europa şi mare în lume. Totodată, votez la Iaşi pentru a da o palmă partidelor politice", a declarat George Simion.

Actualizare Un număr de 1.145 de români aflaţi în străinătate au votat la alegerile europarlamentare până astăzi la ora 7:00.

La referendumul pe justiţie şi-au exprimat opţiunea 1.118 persoane.

Actualizare Dacian Cioloş: "Noi o să insistăm ca alegerile parlamentare să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile locale"

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat astăzi, într-o discuţie cu un grup de membri ai partidului său, care îl aşteptau la ieşirea de la urne, că îşi doreşte ca alegerile parlamentare să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile locale.

"Noi o să insistăm ca alegerile parlamentare să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile locale. Lucrul acesta ar trebui să fie posibil şi asta ne-ar mai scurta din agonie şi ne-ar permite s trecem la treabă mai repede. Da, asta trebuie să avem în minte, că ne-am angajat la o treabă care abia începe cu alegerile astea şi trebuie să o ducem până la capăt. Dar o să fie un semnal important. Eu sunt convins că o să fie un semnal important", a precizat liderul PLUS.

Acesta le-a spus celor prezenţi că, în cazul PLUS, rezultatul este direct proporţional cu participarea la vot, cerându-le totodată să-şi îndrepte atenţia către mediul rural.

"Asta am văzut-o în multe locuri din ţară, unde oamenii votează cum votează pentru că pur şi simplu nu se duc alţii spre ei, pentru că nu văd altă alternativă. Ei mai văd, mai aud la televizor, dar nu o văd acolo, local. Oamenii o să se trezească, o să-şi dea seama că un kilogram de făină, de ulei sau chiar o sută de lei la pensie, în plus, vine şi trece, dar important e să vezi că se mişcă lucrurile", a conchis Dacian Cioloş.

Cele peste 18.000 de secţii de votare organizate la nivel naţional pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis s-au deschis, astăzi, la ora 7,00.

Aproape 19.000.000 de alegători sunt aşteptaţi la vot, procesul electoral urmând să se desfăşoare până la ora 21,00.

Pentru cele două scrutine au fost organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul naţional, în străinătate cetăţenii români putând să voteze în 441 de secţii.

În Bucureşti, vor fi 1.269 de secţii de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 166 de secţii, în sectorul 2 - 202, în sectorul 3 - 287, în sectorul 4 - 183, în sectorul 5 - 197, iar în sectorul 6 - 234.

Alegătorii vor primi trei buletine - unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum.

Se votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, între orele 7,00 - 21,00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea "VOTAT", pe buletine de vot separate - unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului.

În secţia de votare vor fi instalate trei urne de vot, câte una pentru fiecare buletin de vot.

Alegătorul poate să voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă. El prezintă operatorului de calculator actul de identitate şi precizează pentru ce tip de scrutin doreşte să voteze.

Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European.

Alegătorii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi.

Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate (comună, oraş, municipiu) decât cea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la orice secţie de votare urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

Au drept de vot şi cetăţenii comunitari care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanţii României în Parlamentul European. Aceştia nu pot însă vota la referendum.

Cetăţenii români cu domiciliul în România pot vota la secţiile din ţară în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, după caz.

Deţinuţii în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale votează prin intermediul urnei speciale.

Cu urna specială votează şi persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus