Stiri de ultima ora

Eugen Teodorovici e în centrul unui IMENS CONFLICT: Franța, Spania și Italia l-au criticat pentru ultima decizie

Eugen Teodorovici e în centrul unui IMENS CONFLICT: Franța, Spania și Italia l-au criticat pentru ultima decizie
Economic
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici , a decis marți să trimită în Parlamentul European (PE) componenta privind combaterea spălării banilor (AML), separat de pachetul legislativ privind Sistemul european de supraveghere financiară (ESFS), în ciuda opoziției Franței, Spaniei și Italiei.

„Discuțiile au fost substanțiale, dar într-un final constructive. Am decis să separăm componenta privind spălarea banilor și finanțarea activităților teroriste, care este o prioritate pentru Consiliul. În concordanță cu prevederile Parlamentului European (PE), ne vom implica în negocieri cu Parlamentul European, astfel încât să ne asigurăm că avem un acord privind AML (anti-money laundering – n.red.) până la finalul acestei sesiuni legislative. În ceea ce privește restul pachetului ESFS, discuțiile vor continua la nivel tehnic și politic, cu perspectiva de a ajunge la un acord cât mai curând posibil. Vom reveni asupra acestui subiect, în ședința ECOFIN din februarie”, a declarat marți, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor din România, în cadrul unei conferințe de presă, la Bruxelles.

Oficialul român a făcut aceste declarații în calitate de președinte al Consiliului Afacerilor Economice și Financiare (ECOFIN), fiind în această funcție deoarece România deține, între ianuarie și iunie 2019, inclusiv, președinția Consiliului Uniunii Europene (UE). El a prezidat marți prima ședință în această calitate.

În ceea ce privește, discuțiile substanțiale, în timpul ședinței Italia, Franța și Spania s-au opus ca noile reglementări europene privind acțiunile de combatere a spălării banilor să fie trimise PE spre discuție. În plus, reprezentantul Germaniei a atras atenția că separarea acestor reglementări de pachetul inițial contribuie la adoptarea unui pachet ESFS cu un impact mai redus.

Ministrul Finanțelor din România a subliniat că a luat această decizie, de a separata componenta privind combaterea spălării banilor, pentru a accelera cu discuțiile în privința întregului pachet, caracterizând decizia sa drept „pragmatică”.

„În privința acestui dosar (cel privind combaterea spălării banilor - n.red.) cred că putem ajunge la un acord final până la alegeri, dar în ceea ce privește întregul pachet, în această perioadă nu cred că este abordarea potrivită (să fie trimise în PE întregul pachet și nu separat - n.red.)”, a punctat Teodorovici.

Valdis Dombrovskis, comisarul pentru servicii financiare și stabiltiate financiară, precum și pentru piețele de capital, a precizat că discuțiile de marți au arătat că există susținere puternică pentru fiecare dintre două propuneri în ceea ce privește componenta privind spălarea banilor - să fie separat sau împreună cu întregul pachet privind supravegherea piețelor financiare, dar există opinii diferite în ceea ce privește procedura în care să continue discuțiile.

De asemenea, miniștrii de finanțe din UE au purtat marți noi discuții privind pachetul InvestEU, programând pentru februarie discuții tehnice.

„Pachetul InvestEU poate suține dezvoltarea și investițiile în UE, în special anumite zone care nu au beneficiat de fondurile europene pentru investiții strategice”, a mai spus Teodorovici.

De asemenea, miniștrii de Finanțe din UE au mai discutat despre pachetele privind Uniunea Bancară și despre cel privind piețele de capital și contrapărțile centrale, precum și de sistemele de taxare a TVA și pentru sectorul digital, fără să se ia nicio decizie.

În plus, oficialii europeni au discutat despre semestrul european, lunând două decizii care nu au fost anunțate.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus