Stiri de ultima ora

Este ultima zi a Angelei Merkel! Poziția de cancelar al Germaniei, pusă sub semnul întrebării

Este ultima zi a Angelei Merkel! Poziția de cancelar al Germaniei, pusă sub semnul întrebării
Economic
Astăzi se încheie mandatul Angelei Merkel în fruntea Uniunii Creştin-Democrate. Merkel predă ştafeta odată cu alegerile pentru conducerea formaţiunii care vor avea loc în cadrul Congresului de la Hamburg.

Ultima ora

Va rămâne însă cancelar federal, intenţia ei fiind să-şi ducă mandatul actual, cel de-al patrulea, de altfel, la bun sfârşit.

Însă dacă va fi posibil ca Angela Merkel, care s-a aflat la şefia Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din 2000 şi la conducerea guvernului din 2005, să rămână în fruntea Executivului până în 2021 rămâne o întrebare deschisă.  

Există mai multe scenarii care ar putea pune în pericol acest plan. Primul risc este reprezentat de fostul său rival Friedrich Merz, pe care l-a înlăturat de pe scena politică în urmă cu mai bine de un deceniu.

Charismaticul avocat în domeniul financiar, în vârstă de 63 de ani, este acum unul dintre principalii favoriţi în cursa pentru şefia CDU şi puţini sunt cei care cred că va putea trece peste resentimentele sale faţă de Merkel, în cazul în care va câştiga, scrie Adevarul .

Şi cum se obişnuieşte ca persoana care deţine şefia partidului cel mai important din coaliţia de guvernare să deţină şi şefia guvernului, actuala şefă a executivului de la Berlin s-ar putea vedea forţată să-şi încheie mandatul mult mai repede decât şi-ar dori.   

„Merz nu suportă să stea nici un minut în aceeaşi cameră cu Merkel – el a spus mereu asta în spatele uşilor închise“, a declarat jurnalistul Michael Bröcker de la „Rheinische Post“, observator atent al CDU, notează thelocal.de.  

Un pericol pentru mandatul de cancelar al Angelei Merkel este reprezentat şi de candidatul la şefia CDU Jens Spahn, actual ministru federal al Sănătăţii. În vârstă de 38 de ani, Spahn este un critic dur al politicii uşilor deschise promovate de cancelar în privinţa refugiaţilor. Totuşi, şansele lui de a câştiga cursa pentru preşedinţia Uniunii Creştin-Democrate sunt relativ reduse.   

Articole similare :
comments powered by Disqus