Stiri de ultima ora

DUPA PRIMELE 100 DE ZILE ALE NOII COMPANII ROMANE DE CHIMIE Chimcomplex devine cel mai mare exportator cu capital românesc

DUPA PRIMELE 100 DE ZILE ALE NOII COMPANII ROMANE DE CHIMIE Chimcomplex devine cel mai mare exportator cu capital românesc
Economic
Chimcomplex Borzeşti (CHOB) a înregistrat o cifră de afaceri de 343,32 milioane de lei, în primele trei luni din acest an, de 4,6 ori mai mare decât cea realizată în aceeaşi perioadă a lui 2018, în condiţiile în care anul trecut a fost rea-lizat transferul celor mai importante active ale Combinatului Petrochimic Oltchim către CHOB, a transmis vineri compania printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În acelaşi timp, EBITDA societăţii din Borzeşti s-a triplat în T1 din 2019 faţă de primul trimestru din 2018, ajungând la o valoare de 51,67 milioane de lei.

Tribunalul Vâlcea a dispus în data de 8 mai intrarea în faliment a Oltchim, însă odată cu preluarea celor mai importante active de către Chimcomplex, societatea a devenit cel mai mare exportator cu capital autohton, acest fapt datorându-se atât unificării celor două volume pe export, cât şi producţiilor record înregistrate în acest prim trimestru al anului 2019, potrivit societăţii.

De asemenea, Chimcomplex a devenit cel de-al treilea mare consumator de energie din ţară.

În comunicatul emitentului se mai arată: "Pe plan administrativ a fost finalizat transferul tuturor celor 62 de autorizaţii de funcţionare ale fostului combinat către Chimcomplex, din care cele mai importante sunt: autorizaţia de protecţie a mediului, autorizaţia de gospodărire a apelor, autorizaţiile privind gestionarea certificatelor de dioxid de carbon şi a certificatelor verzi. De asemenea, a fost finalizată şi inventarierea şi transferul celor peste 11.500 de obiecte de inventar, mijloace fixe, terenuri, clădiri, utilaje, licenţe, şi alte asemenea. Un număr de 1224 de salariaţi au fost transferaţi în cadrul noii entităţi, aceştia beneficiind de prime de instalare, majorări salariale, precum şi alte drepturi noi".

Totodată, se mai precizează: "A urmat optimizarea funcţionării activelor de pe cele două platforme industriale, Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea, urmând a fi valorificate sinergiile luate în calcul în planul de afaceri, cele mai bune practici comerciale de pe cele două platforme, identificarea soluţiilor de implementare a planului de investiţii, integrarea şi modernizarea sistemului informatic".

Chimcomplex mai menţionează că toate proiectele de investiţii strategice, prevăzute în planul de afaceri, unde au fost alocate din bugetul intern un plafon de 115 milioane de euro pentru investiţii pe verticală, au fost deja demarate, termenul de finalizare al acestora fiind de doi ani.

Amintim că societatea Chimcomplex a achiziţionat integral cinci pachete de active (pachetele 1 - 5) şi unul parţial (pachetul 7), pentru suma de 127 milioane de euro. Activele preluate sunt: Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Pachetul Polioli, Pachetul Servicii pe teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC I. Activele includ: terenuri, clădiri, inves-tiţii în curs de execuţie, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producţie.

Pe lângă suma de 127 de milioane de euro, Chimcomplex a preluat probleme de mediu ce presupun investiţii de alte zeci de milioane de euro.

Chimcomplex este controlată de către omul de afaceri Ştefan Vuza, având o capitalizare la BVB de circa 1,17 miliarde de lei.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus