Stiri de ultima ora

Directorul general al INFP: Activitatea seismică a fost mai intensă în acest an

Directorul general al INFP: Activitatea seismică a fost mai intensă în acest an
Economic
Activitatea seismică în România a fost mai intensă în acest an, comparativ cu cel precedent, iar Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) doreşte să instaleze mai multe echipamente pentru a studia mişcările telurice, a declarat directorul general al INFP, Constantin Ionescu.

"Anul acesta a fost mai intens, au fost mai multe seisme cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter", a spus Ionescu. 

În 2016 au fost două cutremure de peste 5 grade, faţă de niciunul în 2015, potrivit site-ului INFP. 

Totodată, Ionescu a arătat că INFP are în plan să instaleze circa 300-400 de echipamente de ultimă generaţie pe teritoriul întregii ţări, pentru a monitoriza activitatea subsolului. 

"Vrem să instalăm în jur de 300-400 de echipamente de ultimă generaţie, faţă de circa 150, câte sunt acum la nivelul întregii ţări, pentru a studia mai bine activitatea, mai ales în zona Vrancea. Aceste echipamente măsoară undele pământului. Instalând mai multe, putem face o radiografie 3D şi putem spune astfel care e falia, cum se mişcă, cum este stratificat pământul, care sunt straturile de roci, unde apar fiscurile. Astfel, vom putea spune mai bine care sunt fenomenele", a explicat oficialul INFP. 

El a mai arătat că aceste echipamente sunt destul de scumpe, în jur de 15.000 - 20.000 de euro fiecare. "Va trebui să căutăm finanţare în perioada următoare pentru aceste proiecte", a adăugat Ionescu. 

În schimb, anul acesta au avut loc mai puţine mişcări telurice cu magnitudinea între 4 şi 5 grade decât anul trecut. În 2016 au fost opt astfel de cutremure, faţă de 17 în 2015. 
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus