Stiri de ultima ora

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a rămas fără executivi

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a rămas fără executivi
Economic
Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania şi una dintre cele mai puternice instituţii financiare din Europa, a rămas fără cei mai importanţi oameni din conducere după ce directorii executivi Anshu Jain şi Jurgen Fitschen şi-au dat demisia, în condiţiile în care banca a fost implicată în mai multe scandaluri legate de manipularea dobânzilor şi corupţie.

„Decizia acestora de a-şi da demisia dovedeşte că pun interesele băncii deasupra propriilor interese“, a spus Paul Achleitner, preşedintele board-ului de supraveghere al Deutsche Bank.

În ultimele săptă­mâni, presiunea pusă pe cei doi CEO s-a intensificat deoarece tot mai mulţi acţionari şi angajaţi s-au arătat neîn­crezători în performanţele din acest an ale băncii şi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de planurile de redresare prezentate de Jain şi Fitschen, scrie The Wall Street Journal.

Cea mai mare bancă din Germania a fost implicată în mai multe scandaluri în ultimele luni, fiind acuzată de manipularea dobânzilor de referinţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

La sfârşitul lunii aprilie, Deutsche Bank a fost amendată cu 2,5 miliarde dolari de organele de reglementare din SUA şi Marea Britanie pentru manipularea dobânzilor şi obstrucţionarea investigaţiei conduse de autorităţi.

Presiunea pe Jain a fost cu atât mai mare cu cât el a fost însărcinat de boardul de conducere cu reducerea costurilor cu 4,7 miliarde euro, în timp ce imaginea lui Fitschen în faţa acţionarilor a fost afectată de procesul în care este acuzat pentru falimentarea în 2002 a grupului media Kirch.

Jain va pleca de la conducerea băncii la 1 iulie, iar Fitschen va renunţa începând de anul viitor la funcţia deţi­nută.

În locul celor doi directori executivi a fost numit John Cryan, care va deveni singurul CEO al Deutsche Bank. El a lucrat ca director financiar pentru UBS, cea mai mare bancă elveţiană, până în 2011, când a intrat în boardul de conducere al Deutsche Bank.

Deutsche Bank se adaugă astfel pe lista băncilor mari din Europa care şi-au schimbat cei mai importanţi executivi de la debutul crizei financiare până în prezent, listă pe care se regăsesc şi Barclays, Credit Suisse şi UBS.
www.zf.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus