Stiri de ultima ora

Deprecierea leului. BNR: „Nu sunt creşteri semnificative, e vorba de doar câţiva bani”

Deprecierea leului. BNR: „Nu sunt creşteri semnificative, e vorba de doar câţiva bani”
Economic
Record istoric negativ pentru leu pe piaţa interbancară. La mai puţin de o oră după ce BNR a afişat cursul de 4,6390 lei pentru un euro, pe piaţa interbancară valoarea monedei europene a atins pentru prima dată în istorie valoarea de 4,6533 lei. Reprezentanții BNR spun însă că nu trebuie să ne îngrijorăm.

„De multa vreme Banca Naţională subliniază că nu trebuie să tragem concluzii după o zi sau două de creşteri sau de scăderi. Acum, sigur că da, suntem în a patra zi de creştere continuă şi în ziua în care a avut loc şedinţa Guvernului, care a emis şi a aprobat ordonanţa de urgenţă, în ziua aceea s-a produs o schimbare de prag de la 4,5 la 4,6 şi tot creşte, 4,61, 4,62. Astăzi 4,63. Nu sunt creşteri semnificative, e vorba de doar câţiva bani”, a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

Joi, BNR a afişat un curs de 4,6279 lei/euro. Nivelul anunţat vineri este , când BNR afişa la 3 august un curs de 4,6481 lei/euro.

Leul s-a depreciat accelerat, inclusiv în faţa monedelor din regiune, începând cu a doua parte a zilei de marţi, pe fondul adoptării de către Guvern a modificărilor fiscale prin ordonanță de urgență, a protestelor împotriva acestor măsuri, criticate aspru atât de sindicate, cât şi de patronate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat asupra acestui trend negativ al monedei naționale. Mulți analiști vorbesc chiar de depășirea pragului de 4,70 lei. „Cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înţeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem.”, a spus Isărescu la începutul săptămânii.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus