Stiri de ultima ora

Decizie-șoc! Ce se întâmplă cu prețurile la mașini și case! Toți românii sunt vizați!

Decizie-șoc! Ce se întâmplă cu prețurile la mașini și case! Toți românii sunt vizați!
Economic
Peste puțin timp, România ar trebui să treacă în câțiva ani la moneda europeană, autoritățile de la noi pregătesc o măsură care se va reflecta în prețurile la mașini și la case.

Ultima ora

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici propune ca preţurile la case şi maşini să fie exprimate în lei şi echivalent euro, nu invers. El spune că a discutat cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, despre faptul că preţurile ar trebui să fie exprimate în lei. O decizie ar urma să aibă loc la următoare şedinţă a Consiliului de Supraveghere Macroprudenţială. "Este un lucru pe care l-am ridicat în discuţia cu domnul Guvernator pentru, că din punctul meu de vedere, trebuie foarte clar acest lucru clarificat. În România preţurile sunt exprimate în lei, eventual poate fi pus echivalentul în... (euro n.r.), dar nu cum este din păcate astăzi, pentru că o astfel de abordare duce la slăbirea leului. Acest lucru trebuie clarificat. Preţurile în România sunt în lei. Se poate menţiona, pentru cei care doresc, echivalentul în euro", a spus Teodorovici, într-o conferinţă la Palatul Victoria. Eugen Teodorovici a precizat că o măsură va fi luată în următoare şedinţă a Consiliului de Supraveghere Macroprudenţială. Nemulţumirile lui Eugen Teodorovici vin în contextul în care vineri moneda unică europeană s-a apropiat din nou de pragul de 4,75 atins săptămâna trecută. A fost a doua creştere semnificativă a euro în această săptămână.

România ar putea adera la Zona Euro în anul 2024, cel mai devreme, spun mai mulţi oficiali ai Băncii Centrale. Reprezentanţii BNR spun că o condiţie care trebuie îndeplinită este atingerea unui nivel de trai de cel puţin 70% din media europeană. În luna noiembrie, indicatorul este sub 60%. De altfel, premierul Viorica Dăncilă  a anunţat că vrea ca ţara noastră să adere la zona Euro în anul 2024, dar astăzi îndeplinim doar două criterii dintre cele patru obligatorii ca să renunţăm la leu.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus