Stiri de ultima ora

De unde aduce Orban 100 de miliarde de euro? | Romania Libera

De unde aduce Orban 100 de miliarde de euro? | Romania Libera
Economic
Programul guvernamental “Reclădim România,” generos la cifre, dar meschin la capitolul plăţi, s-a lansat cu mare fast pe pajiştea Lacului Herăstrău, de parcă s-ar fi reîncarnat Petrache Lupu de la Maglavit. În plus, dacă nu ar fi fost şi copiat, ar fi putut chiar fi original.

Iată minunea ! Se dau bani ! Se aruncă în soare confetti ! Preşedintele zâmbeşte, nu mai muşcă din cuvinte. La Diplomat, se trage zaiafet. Lume pe sprânceană. Decolteuri şi mirări. Priviri blânde şi acceptări lascive. Pista de golf face cu ochiul. Găurile din gazon sunt doar pentru mingile mici. Cele mari nu încap. Printre participanţii la sindrofie nu-l zăresc pe premierul care va tăia panglica celor 3.000 de km de autostrăzi din program. Poate nu e încă născut.

Marele truc al programului “ Reclădim România ” e că anunţă doar momentul festiv al anului 2025, când vom atinge un PIB de 87% din media UE, dar nu explică românilor că tot sub linie vom fi şi nici nu anunţă ce vor face guvernanţii de la 1 septembrie cu pensiile. De unde atâta bănet, se întreabă doar brusturile, deloc căzut în admiraţie? Peste 100 de miliarde de euro. Bani, de bani. De unde îi scoate Orban?

Finanţarea şomajului tehnic a salvat sute de mii de locuri de muncă

Dar să nu fim de la început cârcotaşi. Programul de sprijin al şomajului tehnic, de plată a 75% din salariu mediu brut pe lună de la bugetul de stat pentru angajații companiilor afectate de criză și pentru alți profesioniști cu activitatea întreruptă temporar, în valoare de aproape 1 miliard de euro, a salvat sute de mii de locuri de muncă.

Dând ascultare cifrelor oficiale, în cele trei luni de pandemiei s-au pierdut doar 100.000 de joburi. Institutul Naţional de Statistică vorbeşte despre 410.000. Deh, o mică, mare neconcordanţă.

3.000 de km de autostradă? Bă, voi sunteţi nebuni?

Citind cu atenţie distributivă şi cu privire anticipată, poţi vedea peste sumedenia de granturi pentru repornirea întreprinderilor, a capitalurilor de lucru şi investiţii, deasupra programelor de finanţare nerambursabile pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor, mai sus de granturile destinate digitalizării companiilor, cum se cască hăul când ajungi la cifra ameţitoare de 3.000 de km de autostradă. E ca-n povestea lupului păcălit de vulpe.

Peisaj cu IMM-uri fericite

Pe plan imediat, măsurile par fi aplicabile: 2.000 de euro pentru o intreprindere fără niciun angajat, 125.000 de euro pentru repornirea firmelor din Horeca, turism, plata chiriilor pe perioada restricţiilor pentru companiile care şi-au sistat activitatea, până la 200.000 de euro pentru cei care-şi relochează activitatea economică. Problema e de transparenţa acordării acestor granturi. Temerea e că vor fi finanţate doar firmele de casă ale guvernanţilor.

Vocile lumii
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus