Stiri de ultima ora

De ce sa economisesti prin fonduri de pensii private facultative: care este costul amanarii economisirii pentru pensie

De ce sa economisesti prin fonduri de pensii private facultative: care este costul amanarii economisirii pentru pensie
Economic
Dincolo de momentul inceperii planului de economii pentru pensie, veniturile la batranete depind si de alte variabile. In primul rand, din perspectiva pensiei de stat si a celei private obligatorii, foarte mult conteaza perioada activa in campul muncii si, bineinteles, veniturile lunare obtinute din care se calculeaza contributia lunara. Mai departe, in demersurile individuale de economisire este importanta marja din venituri economisita si randamentele generate de instrumentele de economisire alese.

In cazul pensiilor facultative, spre exemplu, fiecare poate economisi in plus, pe termen lung, pana la 15% din venitul sau brut. In plus, trebuie precizat faptul ca economiile romanilor printr-o pensie privata beneficiaza si de un avantaj fiscal, fiind preluat din veniturile brute, in timp ce economisirea individuala, inclusiv prin depozite la banca, se face din salariul net.

Costul amanarii economisirii pentru pensie (scenariu de calcul):

Doi romani de aceeasi varsta au inceput sa economiseasca pentru perioada pensionarii prin intermediul unei pensii facultative in momente diferite. Fondul de pensii facultative ales de ambii este unul cu grad de risc mediu.

Primul a aderat in mai 2008, la lansarea Pilonului III, avand varsta de 35 de ani. Al doilea a aderat cinci ani mai tarziu, in mai 2013, la varsta de 40 de ani. Amandoi castiga salariul mediu pe economie si au economisit aceeasi suma, anume 10% din salariul mediu brut aferent fiecarei luni. La finalul lunii septembrie a acestui an, primul a acumulat o suma de aproape 27.000 de lei, cu 159% mai mult decat al doilea, care a strans putin peste 10.400 de lei.

Calculul are la baza salariul mediu lunar pe economie, conform INS, si randamentele medii inregistrate de fondul de pensii facultative NN cu grad de risc mediu. Pentru usurinta citirii nu am inclus calculul in intregime, ci doar cele mai importante momente cronologice: prima aderare, a doua si rezultatul final. Valoarea unitara a activului net (VUAN) este principalul indicator al fondurilor de pensii private , in baza caruia se stabileste suma de bani disponibila efectiv in contul personal al fiecarui participant.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus