Stiri de ultima ora

Darius Vâlcov pune din nou tunurile pe bănci și BNR! Detaliul care-i va înfuria cumplit pe români

Darius Vâlcov pune din nou tunurile pe bănci și BNR! Detaliul care-i va înfuria cumplit pe români
Economic
Darius Vâlcov a fost invitat duminică seara la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3. Consilierul de bază al Vioricăi Dăncilă și totodată cel mai apropiat colaborator al lui Liviu Dragnea a făcut o serie de precizări despre celebra ordonanță 114, care a introdus printre altele și taxa pe lăcomie. Acesta a ținut să sublinieze că nu este normal ca în țările vecine ca Ungaria sau Polonia, oamenii să ia credite cu o dobândă de 2%, la un depozit de 1%, iar în România să fie de 8-10% la un depozit de 1%.

Ultima ora

Și într-adevăr, Darius Vâlcov are dreptate. Românii se împrumută extrem de scump, iar băncile fac cele mai mari profituri din Europa în ţara noastră. În urmă cu câteva zile am bifat şi un record la cursul leu - euro, care mai are puţin şi ajunge la 1 euro = 5 lei. Guvernul acuză BNR pentru aceste fluctuaţii şi avertizează că nu va renunţa la taxa pe lăcomie, chiar dacă sunt presiuni în acest sens.

Iată mai jos explicaţiile lui Darius Vâlcov oferite publicului prin intermediul Antena 3.

”Ordonanţa 114 a făcut o corecţie. ROBOR probabil va ajunge în curând unde trebuie să fie, sub 2%. Am luat în considerare tentativele de presiune ale băncilor, dar nu îmi dau seama dacă şi BNR are o coadă băgată, din neştiinţă sau rea-voinţă. Să vedem concret. Când intră mai puţin euro în ţară, valoarea lui creşte. Noi suntem în situaţie inversă. Investiţiile străine au fost mai mari, au intrat în ţară mai mulţi euro. Au intrat 4,4 miliarde de euro fonduri europene. Ieşirile au fost mai puţine ca în 2017. Deficitul comercial nu are nicio diferenţă în aceste luni faţă de altele, media a fost aceeaşi. De nicăieri vine. Ce poate Guvernul să garanteze este că e o problemă de scurtă reglată. Anul acesta se va regla”

”BNR este responsabilă de fluctuaţia cursului şi e datoria ei. Românii nu au fost stresaţi când luau împrumuturi cu 7% dobândă şi la depozite aveau 1%? Românii nu au fost nervoşi pe lăcomia acestor bănci care 30 de ani au dus-o bine în România? Trebuie tăiată macaroana firmelor care se lăcomesc. Acest proces nu s-a terminat. Nu dăm înapoi. Ordonanţa nu va fi abrogată sau modificată”

”Consiliul Fiscal, făcut de Băsescu. S-au gândit să pună pe cineva acolo pe nouă ani. Pe cine au pus? Economistul Raiffeisen. Doar nu puteau să pună de la CEC. Și nu avizează. De fiecare dată când iese şi spune că România nu face veniturile, când s-au tăiat pensiile şi salariile a fost foarte bine. Pieţele externe reacţionează. Mare atenţie că am făcut veniturile. Dar aşa e mereu când vine PSD la guvernare. Când a fost Cioloş, n-a zis nimic. Hop, veniturile au scăzut cu 10 miliarde. Consiliul Concurenţei. Cine punea preşedintele? De la BCR nu ar putea să pună preşedintele? Am dat un exemplu. Nestle au zis hai să plecăm. Să dăm 2080 de lei salariul minim? Un tratament fair înseamnă şi la bine şi la greu. Din păcate noi am făcut exces de fair-play, în dauna capitalului autohton”

”Fibra este patriotică, nu naţionalistă. Asta cerem BNR. Nu sunt suficient de patrioţi. Interesul românilor trebuie să fie pe primul loc, nu interesul BNR”
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus