Stiri de ultima ora

Curtea Europeană de Justiţie: Acordul UE-Canada privind datele pasagerilor, revizuit. Un tratat similar cu SUA, afectat

Curtea Europeană de Justiţie: Acordul UE-Canada privind datele pasagerilor, revizuit. Un tratat similar cu SUA, afectat
Economic
Un acord UE-Canada privind schimbul informaţiilor despre pasagerii curselor aeriene trebuie revizuit, întrucât încalcă legi privind protecţia datelor private fără justificări în combaterea terorismului, a stabilit Curtea Europeană de Justiţie, situaţia putând afecta reglementări similare cu SUA.

Curtea Europeană de Justiţie a motivat decizia prin faptul că acordul finalizat din anul 2014 nu poate fi aplicat în forma actuală deoarece nu se rezumă "la ceea ce este strict necesar" şi nu conţine "reglementări clare şi precise".

"Acordul este incompatibil cu drepturi fundamentale recunoscute în spaţiul Uniunii Europene", au argumentat judecătorii Curţii Europene de Justiţie.

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi Canada au definitivat negocierile pe tema acestui acord în anul 2014, dar Parlamentul European a cerut o poziţie a CEJ referitoare la legalitatea schimbului de date despre numele, datele de călătorie şi informaţiile de contact ale pasagerilor curselor aeriene.

Uniunea Europeană are acorduri similare cu Statele Unite şi Australia care riscă să fie afectate de hotărârea Curţii Europene de Justiţie.

Organizaţia Drepturi Digitale Europene, care militează pentru respectarea libertăţilor în mediul online, a salutat decizia CEJ. "Acordul propus UE/Canada era considerat cel mai puţin restrictiv. În virtutea acestei decizii, UE trebuie să suspende imediat acordurile similare cu Australia şi Statele Unite", a transmis organizaţia.
www.zf.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus