Stiri de ultima ora

Cum ar fi evoluat salariile şefilor marilor companii listate din România dacă ar fi fost plătiţi ca în Vest

Cum ar fi evoluat salariile şefilor marilor companii listate din România dacă ar fi fost plătiţi ca în Vest
Economic
Marile companii străine adesea aleg să îşi recompenseze managerii în funcţie de evolutţa acţiunilor

Salariile managerilor şi directorilor generali ai marilor companii străine sunt de cele mai multe ori publice şi adesea evoluează în funcţie de performanţa financiară a companiei, dar mai ales în funcţie de preţul acţiunilor.

Fondul Proprietatea va ieşi din acţionariatul Transelectrica, după ce ...

O serie de schimbări în acest sens ar putea avea loc în curând şi în România, startul urmând să aibă cel mai probabil loc la Romgaz şi Nulclearelectrica, unde acţionarii au cerut ca salariile şefilor să varieze în funcţie de cotaţia de pe Bursă a acţiunilor.

În România, extrem de puţine companii fac publice criteriile de performanţă pe baza cărora directorii sunt evaluaţi şi cu atât mai puţin salariile CEO-ului. Diferenţele la capitolul transparenţă în privinţa remuneraţiilor între companiile româneşti şi cele din vest sunt imense şi pot fi cu uşurinţă observate comparând de exemplu raportul privind remuneraţiile administratorilor TRANSGAZ cu raportul privind politica de remunerare a şefilor OMV.

Transgaz trebuie totuşi remarcată ca fiind una dintre foarte puţinele companii locale care au ales să publice salariile administratorilor şi salariul directorului general. Petru Văduva, CEO-ul transportatorului de gaze, are un salariu fix lunar de peste 24.000 lei (5.400 euro). Văduva a încasat însă venituri în valoare totală de peste 1 milion de lei în cele şapte luni pe care le-a lucrat anul trecut, după ce a primit un bonus consistent pentru reducerea cheltuielilor companiei.

Pentru comparaţie, Gerhard Ross, CEO-ul OMV şi şeful de la Viena al Marianei Gheorghe (CEO Petrom), a avut în 2013 un salariu anual de 800.000 euro, un bonus de 788.000 euro, şi a mai primit în plus opţiuni pentru acţiuni în valoare de 946.000 euro.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus