Stiri - Editia din date de 03-09-2013

Arhiva stiri din data de:
03-09-2013 Stiri de ultima ora din

Cum a evolutat politica monetara in criza: Isarescu se jura ca a fost anticiclica

Cum a evolutat politica monetara in criza: Isarescu se jura ca a fost anticiclica
Economic
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sustinut in cadrul unei prezentari la Constanta ca politica monetara practicata de banca centrala a actionat anticiclic atat anterior, cat si ulterior declansarii crizei financiare, moment corelat cu falimentul Lehman Brothers.

El a explicat ca in Romania politica monetara a urmarit reducerea inflatiei, care in pofida unor intreruperi temporare de trend, a ajuns acum la un nivel compatibil cu definitia europeana.

BNR a inceput in noiembrie 2007 un proces de inasprire a politicii monetare care a continuat pana in februarie 2009, cand dobanda cheie ajunsese la 10,25%. Practic, pe durata evenimentelor declansatoare ale crizei financiare, banca centrala a tinut dobanda la nivelul de 10,25%, de teama iesirilor de capital.

Ulterior, procesul de relaxare a inceput si s-a soldat cu o taiere graduala, dar intrerupta de lungi perioade de inghetare a dobanzii pana la nivelul actual de 4,5% pe an.

In opinia guvernatorului, rezervele minime obligatorii (RMO), atat in lei, cat si in valuta, au avut aceeasi evolutie anticiclica.

Articole similare :
02
sep.
isarescu la malul marii am fost anticiclici atat inainte cat si dupa declansarea crizei financiare globale
Economic
Politica monetara a avut, in Romania, o conduita anticiclica atat inainte, cat si dupa declansarea crizei financiare globale, a aratat luni intr o prezentare la Constanta, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Vezi...

02
sep.
isarescu politica monetara a avut o conduita anticiclica atat inainte cat si dupa declansarea crizei
Economic
Politica monetara a avut, in Romania, o conduita anticiclica atat inainte, cat si dupa declansarea crizei financiare globale, se mentioneaza intr o prezentare a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu...

30
iun.
analistii financiari pariaza pe mentinerea dobanzii cheie la 525
Economic
Mai mult de jumatate dintre membrii Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania AAFBR cred ca BNR va mentine luni dobanda de politica monetara la 5, 25 , iar rezervele minime obligatorii ar putea...

28
mar.
bnr a mentinut dobanda cheie la 35 guvernatorul mugur isarescu face declaratii de presa live acum
Economic
Consiliul de Administratie al BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 3, 5 pe an, oprind astfel ciclul de reduceri, si a pastrat ratele rezervelor minime obligatorii la 12 pentru...

08
ian.
bnr incearca sa sparga carapacea de neincredere a bancherilor vor reaprinde acestia creditarea
Economic
Potrivit lui Armeanu, banca centrala a fructificat acum un spatiu monetar generos generat de o inflatie la minime istorice si de rezultatele bune din economie. Pe de alta parte, populatia...comments powered by DisqusFoto:
Urmareste DiaCaf.com pe :
Ultimele stiri : Economic:
Artilcole stiri grupate pe subiecte

Articolul arhivat la rubrica Economic: in editia de stiri din data de :03-09-2013