Stiri de ultima ora

CU PRIVIRE LA CHELTUIELILE SALE DE APARARE: Germania răspunde criticilor Washingtonului

CU PRIVIRE LA CHELTUIELILE SALE DE APARARE: Germania răspunde criticilor Washingtonului
Economic
Germania îşi va majora cheltuielile de apărare la 1,5% din PIB până în 2024 şi ulterior va viza ţinta de 2% stabilită de NATO, a declarat, astăzi, ministrul apărării, Ursula von der Leyen, la o zi după ce Washingtonul a sporit presiunea asupra Berlinului în legătură cu bugetul militar, transmite dpa.

Într-o alocuţiune în parlamentul german de marcare a 70 de ani de la fondarea NATO, ministrul a respins dubiile exprimate încă o dată de Washington în ce priveşte disponibilitatea Berlinului de a creşte aceste cheltuieli.

Cooperarea în interiorul NATO este despre protejarea democraţiei liberale, a subliniat Von der Leyen.

"Trebuie să păstrăm un ochi atent asupra Chinei (...) Avem nevoie de o relaţie mai bună cu Rusia de pe o poziţie de forţă şi unitate", a subliniat ministrul german.

Ursula Von der Leyen a chemat la acţiune pentru asigurarea securităţii cibernetice şi pentru o Europă puternică drept pilon al securităţii transatlantice.

"Nu trebuie să permitem să apară nicio îndoială cu privire la solidaritatea noastră, din Canada şi până în Macedonia de Nord", a spus ea.

Germania a fost, în mod repetat, ţinta atacurilor din partea preşedintelui american Donald Trump şi a unor înalţi oficiali ai administraţiei sale din cauza nerespectării procentului de 2% din PIB pentru apărare.

Vicepreşedintele american Mike Pence a considerat miercuri ca "inacceptabilă" atitudinea Germaniei, chemând această ţară aliată în NATO să-şi crească cheltuielile militare şi să renunţe la proiectul gazoductului Nord Stream 2.

"Este, pur şi simplu, inacceptabil ca prima economie europeană să continue să ignore ameninţarea agresiunii ruse şi să-şi neglijeze apărarea proprie şi apărarea noastră comună", a declarat Pence la Washington, înaintea unei reuniuni ministeriale a NATO.

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a replicat ulterior: "Noi am spus în mod clar că vom investi mai mult în apărare şi ne vom ţine promisiunea".

Potrivit cifrelor NATO, cheltuielile de apărare ale Germaniei s-au ridicat, în 2018, la 1,23% din PIB. Acest procent este prevăzut să ajungă la 1,26% până în 2023. Pentru 2024 a fost asumat un procent de 1,5% din PIB, dar rămâne neclar cum se va ajunge la acest procent.

Eşecul Germaniei de a-şi creşte cheltuielile de apărare o face vulnerabilă la atacuri politice, este de părere noua lideră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer.

"Unul din cele mai mari flancuri politice deschise în dezbaterile cu Statele Unite, pentru a contracara taxele punitive asupra maşinilor germane, de pildă, este acuzaţia că, ani de zile, nu am respectat un angajament pe care ni l-am asumat noi înşine, şi anume să ne creştem cheltuielile în NATO la 2% din PIB", a declarat Kramp-Karrenbauer într-un interviu apărut, astăzi, în publicaţia Heilbronner Stimme.

În opinia liderei CDU, respectarea promisiunilor este o chestiune de credibilitate.

Ea a mai remarcat că unor state mult mai puţin favorabil plasate decât Germania li s-a cerut să-şi crească chletuielile de apărare la 2% din PIB înainte de a li se permite să adere la NATO.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus